Kina: Uskoro počinje uzgoj GMO kukuruza

Kina: Uskoro počinje uzgoj GMO kukuruza

Kina je najveći svjetski uvoznik kukuruza, a taj problem nastoji riješiti odobrenjem uzgoja GMO sorti.

Kina će odobriti uzgoj GMO kukuruza - Ministarstvo poljoprivrede traži mišljenje o sigurnosnom odobrenju tri soja GMO kukuruza od Kineskog poljoprivrednog sveučilišta i tamošnjih kompanija koje se mogu baviti proizvodnjom, navodi Bloomberg.

Također, svjetski mediji prenose da se traži odobrenje i za sedam novih sojeva GMO pamuka. Već su u studenom predložili reviziju regulatornih pravila o sjemenu kako bi otvorili put za ovu vrstu usjeva, prvi put do sad.

Najveći svjetski proizvođači GMO kukuruza i soje su SAD, Brazil i Argentina. Njihova upotreba i uzgoj su ograničeni u velikom broju zemalja zbog zabrinutosti kako djeluju na zdravlje i prirodnu okolinu.

Za sada Kina dozvoljava uvoz ovakvih usjeva za preradu i stočnu hranu, ali ne i sjemena za sjetvu. Ova vijest dolazi u trenutku kada ta zemlja prikuplja globalne zalihe žitarica kako bi nahranila rastuću populaciju svinja koja se oporavlja nakon afričke svinjske kuge. Nove sorte bi trebale biti otpornije na široki spektar insekata.

Uvoz ove žitarice dostigao je rekordan nivo, što je izazvalo globalni rast cijena jer su ulagači također bili zabrinuti za ponudu.

Foto: Pixabay

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.