FOI tri godine daje ekspertizu za uvođenje modela e-učenja na Nacionalno sveučilište na Maldivima

FOI tri godine daje ekspertizu za uvođenje modela e-učenja na Nacionalno sveučilište na Maldivima

 Na FOI-u se sutra održava sastanak projektnog tima „AMED“ na kojem će osim Fakulteta organizacije i informatike (FOI), sudjelovati i predstavnici Nacionalnog sveučilišta na Maldivima (Maldives National University), Otvorenog sveučilišta Katalonije (Universitat Oberta de Catalunya) i Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNET). Sastanak je organiziran kao jedna od posljednjih aktivnosti na projektu, a izrazito je značajan jer u okviru njega FOI posljednje tri godine daje ekspertizu za uvođenje modela e-učenja na Nacionalno sveučilište na Maldivima 

 Fakultet organizacije i informatike (FOI) je kao koordinator u siječnju 2019. godine započeo s provođenjem projekta "AMED - Advancing Higher Education in Maldives Through E-learning Development" (Unapređenje visokog obrazovanja na Maldivima kroz razvoj e-učenja), u potpunosti financiranog sredstvima Erasmus+ programa Europske komisije u iznosu od 720.592 eura, s ciljem jačanja kapaciteta i širenja znanja u visokom obrazovanju.

Provodeći ovaj projekt, FOI uvodi jedinstven i moderan model e-učenja na – Maldivima. Naravno, u tom procesu projektni tim FOI-ja na čelu s projektnim koordinatorom izv. prof. dr. sc. Igorom Balabanom surađuje s projektnim partnerima – Nacionalnim sveučilištem na Maldivima (Maldives National University), Otvorenim sveučilištem Katalonije (Universitat Oberta de Catalunya) i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom (CARNET).

 Do sada su u okviru projekta provedene gotovo sve projektne aktivnosti, a u njih je bilo aktivno uključeno više od 50 sudionika (menadžera, nastavnika, tehničara, djelatnika stručnih službi) s maldivskog Sveučilišta (MNU). Svi su oni u okviru projekta uspješno tijekom 2020. i 2021. godine sudjelovali u edukacijama kroz razvijeni studijski program, a s ciljem podizanja kapaciteta i osposobljavanja za primjenu online nastavnih programa. Projektnim sredstvima nabavljena je i postavljena oprema za njihovo provođenje i daljnji razvoj e-učenja na Maldivima u vrijednosti od 200.000 eura, a razvijen je i studijski program u 4 modula koji će biti akreditiran kako bi bio dostupan i za buduće edukacije nastavnika i drugih djelatnika na MNU i nakon završetka projekta AMED. U okviru projekta radilo se i na podizanju strateškog pristupa uvođenju e-učenja te je razvijen jedinstveni Strateški dokument koji će Sveučilištu na Maldivima omogućiti daljnji razvoj na sustavnoj razini kroz akcijski plan uvođenja e-učenja.

Posjet suradnika s maldivskog Nacionalnog sveučilišta i ostalih projektnih partnera varaždinskom FOI-ju jedna je od posljednjih aktivnosti AMED projekta čiji je datum završetka 15. srpnja 2022. Posjet Hrvatskoj predviđen je za termin 14. do 17. ožujka 2022. Stručnjaci s FOI-ja i iz CARNET-a će suradnicima s MNU u okviru projekta organizirati tzv. job shadowing koji će omogućiti prijenos dobre prakse u organizaciji i provođenju e-obrazovanja na maldivski obrazovni sustav. Ukupno 16 predstavnika iz različitih sektora maldivskog Nacionalnog sveučilišta sudjelovat će u izlaganjima i radionicama iz područja e-obrazovanja kako bi unaprijedili postojeće procese u svojoj instituciji.

Osim FOI-ja i CARNETA, aktivnostima i projektnom sastanku će se priključiti i predstavnici s UOC-a, projektnog partnera. Ovaj susret bit će ujedno i pripremni sastanak za završnu konferenciju projekta koja će se održati na Maldivima u svibnju, što će biti izvrsna prilika za predstavljanje svih postignutih rezultata i učinaka projekta.

O značaju ovog projekta i aktivnostima, govorit će: FOI – koordinator projekta AMED i prodekan FOI-ja izv. prof. dr. sc. Igor Balaban, dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep (izjave na hrv)

MNU – prorektor Nacionalnog sveučilišta na Maldivima dr. sc. Mohamed Shareef, voditeljica projekta na MNU gđa. Shimna Shakeeb (izjave na eng)

UOC – koordinator projekta na UOC dr. sc. Marcelo Fabian Maina (izjava na eng)

CARNET – predstavnica projektnog tima Dragana Kupres (izjava na hrv)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.