Besplatan mobilni roaming u EU za europske građane i sljedećih deset godina, uz određena poboljšanja za potrošače

Besplatan mobilni roaming u EU za europske građane i sljedećih deset godina, uz određena poboljšanja za potrošače

Besplatni mobilni roaming u EU, koji je na snazi ​​od 15. lipnja 2017., produljuje se za još deset godina. Istodobno, davatelji roaming usluga sada moraju korisnicima ponuditi jednaku kvalitetu roaminga kao domaći operateri.

U organizaciji među bitnim novostima ističu i veću zaštitu potrošača od visokih troškova koji proizlaze iz slučajnog spajanja na mobilnu ili satelitsku mrežu izvan EU, npr. tijekom putovanja brodom i zrakoplovom ili u blizini granice sa zemljom koja nije članica EU. Kako je objasnila zamjenica glavnog direktora BEUC-a Ursula Pachl , u ovom slučaju potrošači će sada dobiti posebno upozorenje na moguće visoke troškove.

No, kako je upozorila, ažurirana pravila još uvijek ne reguliraju područje troškova poziva unutar EU. "Potrošači još uvijek plaćaju visoke cijene kad zovu nekoga od kuće tko živi u drugoj zemlji EU. Ti nerazmjerni troškovi nisu opravdani na jedinstvenom europskom tržištu" , objasnila je. Cijena koju plaćaju potrošači trebala bi, smatra ona, biti usklađenija s cijenom domaćih poziva i odražavati stvarne troškove telekomunikacijskih operatera za povezivanje poziva unutar EU.

U slučaju prekoračenja ugovorenih ograničenja cijena je ograničena na 2 eura po gigabajtu podataka
Od 15. lipnja 2017. Uredba o mobilnom roamingu omogućuje europskim građanima upućivanje poziva, slanje poruka i pregledavanje interneta bez dodatnih troškova dok putuju u druge zemlje EU-a. U početku se očekivala njegova valjanost do kraja lipnja ove godine. Od danas se produljuje za deset godina, uključujući mjere za osiguranje dobrog korisničkog iskustva u smislu kvalitete i pristupa hitnim službama, uključujući i osobe s posebnim potrebama.

Korisnici stoga mogu pristupiti tim uslugama u drugoj državi članici bez dodatnih troškova – bilo pozivom ili tekstualnom porukom, uključujući prijenos podataka o lokaciji pozivatelja. Operateri također moraju pružiti informacije o europskom broju za hitne slučajeve 112, a osobe s invaliditetom mogu besplatno pristupiti hitnim službama.

Veleprodajne cijene roaminga - cijene koje operateri naplaćuju jedni drugima kada njihovi korisnici koriste druge mreže ograničene su na dva eura po gigabajtu podataka. Za pet godina taj će se iznos zatim smanjiti na jedan euro. Ovo je važno za one potrošače koji prelaze ugovorna ograničenja u roamingu, jer dodatne cijene ne mogu biti veće od veleprodajnih ograničenja cijena roaminga. /izvor: rtvslo https://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/za-evropske-drzavljane-tudi-v-naslednjih-desetih-letih-mobilno-gostovanje-v-eu-ju-brezplacno/632807#&gid=1&pid=1

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.