Gradovi mogu postati nositelji nove europske industrijske politike uz pametna rješenja

Gradovi mogu postati nositelji nove europske industrijske politike uz pametna rješenja

Pojavom globalne recesije te inflatornih pritisaka koji su rezultirali rastom cijena i troškova u gradovima, otežana je provedba mnogih projekata koji imaju za cilj transformirati lokalne i urbane sredine te poboljšati kvalitetu života lokalnog stanovništva. Tu se svakako ističu rješenja pametnih gradova, od kojih uprave gradova i lokalnih zajednica mogu ostvariti značajne koristi.

Budući da će njihovo uvođenje svakako biti olakšano s obzirom na dostupna sredstva EU u novom financijskom razdoblju, Hrvatska gospodarska komora u suradnji s tvrtkom Open Way organizira seriju radionica na kojima biti prezentirane tehnološke podloge i preduvjeti nužni za razvoj koncepta pametnih gradova te implementaciju zelene javne infrastrukture. Cilj radionica je upoznati gradove, općine i ustanove sa suvremenim tehnološkim rješenjima iz područja sigurnosti prometa, rasvjete te punionica za električne automobile, koja su ključna za razvoj pametne i zelene javne infrastrukture.

Pametni gradovi pomažu u podizanju standarda komunalnih usluga, energije, transporta s ciljem smanjenja ukupnih troškova uz brigu o zaštiti okoliša. Osnova koncepta temelji se na tehnološkim, ekonomskim i društvenim inovacijama koje putem pametne tehnologije mogu značajno podići životni standard gradova. „Potrošnja energenata, prometna i vodna infrastruktura, zbrinjavanje otpadnih voda i gospodarenje otpadom, sve su to infrastrukturni izazovi koji će rasti u godinama pred nama. Gradovi su centralne točke gospodarske aktivnosti i inovacija, a upravo „pametni gradovi“ mogu postati nositelji nove europske industrijske politike temeljene na razvoju digitalnih usluga. HGK aktivno sudjeluje u poticanju digitalnih i zelenih inovacija u zemlji i inozemstvu, koje su jedna od osnovnih sastavnica pametnih rješenja. Edukacijama poput ovih pomažemo lokalnoj vlasti i komunalnim poduzećima kvalitetno se nositi s potrebama modernih gradova,“ rekla je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.