Predsjednik Milanović na inauguraciji novog rektora: Sveučilište u Zagrebu je važan instrument hrvatske države

Predsjednik Milanović na inauguraciji novog rektora: Sveučilište u Zagrebu je važan instrument hrvatske države

„Jedino je nama stvarno stalo do ovog Sveučilišta. Kada kažem nama, ne dijelim po boji, običajima, vjeri i etičkoj pripadnosti, nego mislim onima koji dijele hrvatsku sudbinu i žele dobro ovoj zemlji. A bit će joj dobro ako budemo složni, ako budemo znali što je naš interes. A taj interes se brani najjačim instrumentom i sredstvom koji je naš narod i naša nacija ikada do sada stekla – a to je hrvatska država“, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović danas na inauguraciji novog rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakušića.

 Za Sveučilište u Zagrebu predsjednik Milanović rekao je da nije privatno sveučilište niti fundacija te da je, uz svu autonomiju i neovisnost koju ima, jedan od instrumenata hrvatske države. „To sam morao naglasiti jer u to duboko vjerujem. S obzirom da te instrumente ja nemam u rukama i da ne mogu učiniti ni dobro ni zlo, dajem svu podršku onima koji će to još više osvijestiti i koji će se tim instrumentima koristiti“, rekao je.

 „Ovo Sveučilište je hrvatsko srce i hrvatski mišić. I zato usprkos ili neovisno o svim kontroverzama, međuljudskim odnosima, želim zahvaliti dosadašnjem rektoru Borasu jer sam siguran da ga je cijelo vrijeme vodio onaj primarni instinkt, a to je hrvatski boljitak. Njegovom nasljedniku, novom rektoru želim da zagrebačko Sveučilište, centralno hrvatsko sveučilište, dakle, naše srce - jer to je identitet, i naš mišić - jer to je znanje, novac, utjecaj, tehnologija - da bude uspješno, da se vodi kriterijima rang lista, ali te rang liste su dvojbena stvar“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju osvrnuvši se na objavljenju ljestvicu najboljih sveučilišta na svijetu. „Vama želim da taj rejting bude dobar. On ne može, s ovim novcem kojeg imamo, biti bitno bolji, ali kada gledate te rang liste onda ćete vidjeti da je iza Zagreba dosta sveučilišta u Njemačkoj, a Njemačka je velika zemlja s puno sveučilišta. Ovdje se i dalje i nadalje uči dobro, temeljna se znanja stječu dobro. Držimo do sebe, cijenimo se, nismo uopće tako loši“, istaknuo je predsjednik Milanović.

 

Poručio je da ulaskom Hrvatske u Europsku uniju nije prestala povijest te da se i dalje moramo boriti za sebe. „Ovo Sveučilište odgojilo je generacije, sve ono što je značajno u hrvatskom javnom, političkom, znanstvenom životu, ali ne oduvijek i ne otpočetka“, rekao je predsjednik Milanović istaknuvši kako Sveučilište u Zagrebu ima veliki zadatak. „Bez novaca i ogromnih ulaganja kritičkih znanja nema. Ovo Sveučilište ima veliki zadatak i ne mogu prenaglasiti njegov značaj. Uzmimo iz Europske unije ono što možemo, to je naš novac. Pet milijardi kuna, što je naš godišnji prosječni saldo, odnosno plus u nekakvim financijskim interakcijama s Europskom unijom je zastrašujuće premalo i nije kritika ove vlade niti bilo koje prije nje, niti nekoj budućoj jer to su realni okviri. To neće promijeniti Hrvatsku i povijest ne počinje s tim“, zaključio je Predsjednik.

 

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti inauguracije novog rektora Sveučilišta u Zagrebu govorili su potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Davor Miličić, gradonačelnik Grada  Zagreba Tomislav Tomašević, ministar znanosti, obrazovanja i sporta te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Radovan Fuchs i zastupnica Hrvatskoga sabora i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković.

 

Nakon pozdravnih govora visokih uzvanika, uvodno se obratio duktor inauguracije prof. dr. sc. Bojan Baletić, dekan Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nakon kojeg je uslijedio govor odstupajućega rektora prof. dr. sc. Damira Borasa, koji je potom predao insignije Sveučilišta u Zagrebu novom rektoru prof. dr. sc. Stjepanu Lakušiću. Zatim je nastupni govor održao novi rektor prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, a svečanost je završila  intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitur.

 

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković i posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.