Tajvanska tvrtka počinje masovnu proizvodnju nove generacije čipova

Tajvanska tvrtka počinje masovnu proizvodnju nove generacije čipova

Vodeći proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) pokrenuo je masovnu proizvodnju nove generacije čipova.

TSMC potvrđuje vodeću poziciju u tehnologiji i istodobno značajno ulaže na Tajvanu, rekao je predsjednik TSMC-a Mark Liu na ceremoniji obilježavanja proizvodnje i širenja kapaciteta u gradu Tainanu na jugu Tajvana.

Potražnja za 3-nanometarskim čipovima vrlo je snažna zahvaljujući novim tehnologijama, uključujući 5G i računalne proizvode visokih performansi, naglasio je Liu, ne navodeći detalje.

Čipovi bazirani na novoj, 3-nanometarskoj tehnologiji (N3) traže manje prostora i energije, a brži su i učinkovitiji.

TSMC je u prosincu rekao da će više nego utrostručiti planirana ulaganja u novu tvornicu u SAD-u, na 40 milijardi dolara. Njegovo ulaganje spada među najveća strana ulaganja u povijesti SAD-a.

Tajvanska tvrtka gradi tvornicu čipova i u Japanu, a priopćila je i da je razmatra mogućnost širenja poslovanja i na Njemačku.

Kako bi otklonio bojazni da će TSMC-ova ulaganja u inozemstvu potkopati ključnu poziciju Tajvana u sektoru poluvodiča, Liu je rekao da masovna proizvodnja novih čipova pokazuje da poduzimaju konkretne mjere kako bi razvili nove tehnologije i proširili kapacitete na Tajvanu.

Masovna je proizvodnja uspješna i donosi dobru zaradu, istaknuo je, dodajući da će nova 3-nanometarska tehnologija u idućih pet godina kreirati proizvode tržišne vrijednosti od 1,5 bilijuna dolara.

TSMC je objavio i da priprema teren za gradnju tvornica još sofisticiranijih, 2-nanometarskih čipova, koji bi se također trebali proizvoditi na Tajvanu.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.