U Šibeniku je održana Osnivačka skupština Digital Innovation HUB-a InnovaMare

U Šibeniku je održana Osnivačka skupština Digital Innovation HUB-a InnovaMare

Novi centar za razvoj inovativnih pomorskih tehnologija za transformaciju plavog gospodarstva

Danas je u Šibeniku osnovan Digital Innovation HUB InnovaMare kao rezultat provedbe strateškog projekta InnovaMare financiranog iz Interreg prekograničnog programa Italija – Hrvatska, vrijednog 5,6 milijuna eura. Vizija DIH InnovaMare je postati središnje mjesto za transfer tehnologije, jačanje suradnje i povezivanje dionika na prekograničnoj i transnacionalnoj razini iz javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora.

Cilj je razvoj inovativnih pomorskih tehnologija koje su ključne u digitalnoj i zelenoj transformaciji plavog gospodarstva. Osnivanje DIH InnovaMare podržava 16 organizacija iz Italije i Hrvatske, koje su potpisale i Sporazum o daljnjoj suradnji na razvoju inovacijskog ekosustava Innovamare, kao i osnivanje DIH Innovamare, koji je jedinstven primjer održivosti i suradnje. na prekograničnoj razini.

Osnivači DIH InnovaMare su Hrvatska gospodarska komora , Šibensko-kninska županija , Institut Ruđer Bošković i Sveučilište u Zadru . Osnivačku skupštinu vodio je župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić koji je istaknuo kako je Županija odlučila podržati ovu inicijativu i postati jedan od osnivača jer je DIH InnovaMare jedinstven primjer suradnje različitih institucija u kojem sektori plavog gospodarstva dodatno će se poticati, ali na održiv način čime ćemo očuvati Jadransko more za buduće generacije.

Prodekanica Sveučilišta u Zadru Josipa Faričić istaknula je kako kroz sudjelovanje u DIH-u vide priliku biti dijelom zajednice koja će sudjelovati u aktivnostima u kojima će na inovativan i kreativan način kreirati smjernice i pripremati za izazove u sektorima plave ekonomije.

Prisutnima se obratio Tomislav Radoš , potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj koji je istaknuo kako je DIH Innovamare izvrstan primjer onoga što Komora radi - podržava i povezuje znanstveno-istraživački sektor, privatni sektor i javna tijela.

HGK je dala snažnu podršku osnivanju DIH-a jer vjerujemo da je to put prema novoj strategiji plavog gospodarstva i jer povezivanjem svih dionika možemo osigurati dodatnu vrijednost za cijelo društvo, rekao je Radoš.

Marina Mlakar ispred Instituta Ruđer Bošković dodala je kako kroz sudjelovanje u aktivnostima DIH-a vide priliku za veliki iskorak u kojem će istraživanjima dijeliti, ali i usavršavati svoja stručna znanja u različitim sektorima plave ekonomije.
O svojoj ulozi, ali i prednostima DIH za svoju ustanovu.Zadra nova iz Zadra te predstavnici privatnog sektora, tvrtke Geomar i Platforma 22 te predstavnici ACI marine Skradin.

Složili su se da je ovakva inicijativa prilika za sve da unaprijede postojeća i steknu nova znanja te razviju projekte.

Ugovor o osnivanju DIH Innovamare potpisalo je 16 institucija iz Hrvatske i Italije: Hrvatska gospodarska komora, Šibensko-kninska županija, Institut Ruđer Bošković, ARTI - Agencija za tehnologiju i inovacije regije Apulija, Nacionalni institut za oceanografiju i primijenjenu geofiziku - OGS , Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Trstu, Sveučilište u Rijeci, Odjel za biotehnologiju, Institut za znanost o moru (CNR-ISMAR), Klaster pomorske tehnologije Mare FVG, Regionalna unija gospodarskih komora regije Veneto, Communication Technology SRL, Geomar doo , Sveučilište u Zadru, Razvojno-inovacijski centar AluTech i Razvojna agencija Zadarske županije Zadra nova.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.