Suvremena sortirnica ključna je za problem plastičnog otpada

Suvremena sortirnica ključna je za problem plastičnog otpada

Europska industrija plastike, u suradnji s Europskom komisijom, obvezala se do 2025. u proizvodnju vratiti deset milijuna tona reciklirane plastike, što predstavlja veliki izazov budući da se sada ugrađuje samo oko pet milijuna tona. Međutim, industrija plastike sama ne može postići zadani cilj, stoga je potrebna podrška i suradnja svih dionika u lancu vrijednosti.

Koji su koraci do sada poduzeti i gdje su zastoji tema je online radionice Circular plastics alliance: Alat Europske komisije za uspostavu kružnog gospodarstva u sektoru plastike. Radionicu je organizirala HGK u suradnji s Europskom komisijom (Glavna uprava za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća Europske komisije DG Grow) i Gospodarskom zbornicom Slovenije, Udruženjem kemijske industrije.

Cilj događaja bio je potaknuti tvrtke na međusobnu suradnju kroz Hrvatsku platformu za plastični otpad koja je osnovana pri HGK 2018. godine sa zadaćom povećanja recikliranja otpadne plastike i ugradnje reciklata u nove proizvode. Ista platforma potom je uspostavljena i pri Gospodarskoj zbornici Slovenije s ciljem razmjene iskustava i primjera dobre prakse.

"Za sada smo u Hrvatskoj poticali stvaranje kružnog gospodarstva s otpadnom ambalažom od deterdženata i sredstava za pranje, ali nismo postigli željeni pomak. Razlog je problem izdvajanja te vrste otpada iz mase ukupnog , odvojeno prikupljenog plastičnog otpada, što predstavlja dodatni trošak za sakupljače.Slično je i s ostalim vrstama reciklabilnog otpada, au Hrvatskoj ne postoji moderna sortirnica koja može osigurati odvajanje pojedinih frakcija otpada prema vrsti materijala, što je posebno važno za plastični otpad“, rekla je Gordana Pehnec Pavlović iz Sektora za industriju i održivi razvoj HGK .

Europska komisija je u planu zelene tranzicije plastični otpad zbog njegove složenosti izdvojila kao prioritetnu temu koja zahtijeva promjenu navika na svim razinama. No, promjena navika ne smije biti samo obveza industrije, jer navike treba mijenjati iu načinu potrošnje, prikupljanja, razvrstavanja otpadne plastike i ponovnog korištenja recikliranih materijala, što će pridonijeti ostvarenju zacrtanog cilja.

"Svjesna te činjenice, Europska komisija, DG Grow osnovala je Circular Plastics Alliance, koja pomaže ostvariti cilj poticanjem suradnje i povezivanjem sudionika u lancu vrijednosti, što je preduvjet za povećanje recikliranja i ostvarivanje kružnog gospodarstva. Trenutno , Circular Plastics Alliance ima oko tristo članova", rekla je. Laure Baillargeon iz Europske komisije, DG Grow. Tvrtkama su prezentirane i prednosti ulaska u Europsko udruženje prerađivača plastike EuPC, čiji je predstavnik Marjan Ranogajec predstavio aktivnosti koje pomažu u praćenju količine recikliranog materijala ugrađenog u nove proizvode te certificiranju proizvoda koji sadrže reciklirani materijal.

"Korištenje sekundarnih sirovina važan je aspekt resursne učinkovitosti, što nam je postalo vrlo jasno u razdoblju izazova s ​​opskrbnim lancima. Dobro uspostavljen sustav gospodarenja otpadom prilika je za gospodarstvo ne samo u tom smislu, nego i zbog potencijala za otvaranje novih radnih mjesta", naglasila je. je Pehnec Pavlović.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.