"Bard želi spojiti širinu svjetskog znanja sa snagom, inteligencijom i kreativnošću naših sjajnih jezičnih modela", rekao je CEO Googleove matične kompanije Alphabet Sundar Pichai . Kako je objasnio, program koristi informacije s weba i tako daje ažurne i kvalitetne odgovore. Tvrtkin novi AI chatbot temelji se na jezičnom modelu za aplikacije za dijalog (LaMDA) i dostupan je samo odabranoj skupini testera.

Na temelju videa koji je Pichai podijelio na Twitteru, korisnici mogu koristiti Bard za usporedbu dva filma nominirana za Oscara, zamisliti ručak na temelju sastojaka u hladnjaku određene osobe ili naučiti o najnovijim otkrićima teleskopa James Webb. Bard će biti dostupan javnosti u sljedećih nekoliko tjedana.

Rastuća popularnost ChatGPT-a

Bard je Googleov odgovor na ChatGPT, program umjetne inteligencije koji je postao jako popularan u posljednjih nekoliko mjeseci nakon što su korisnici dijelili postove u kojima piše Shakespeareovu poeziju, piše glazbene tekstove i uočava greške u računalnom kodu.

ChatGPT je kratica za Chat Generative Pre-Trained Transformer, a kreirao ga je OpenAI. To je računalni program koji razgovara s ljudskim korisnicima. Program koristi algoritam koji odabire riječi na temelju iskustva stečenog skeniranjem milijardi dijelova teksta na internetu.

Microsoft, koji je ulagao u OpenAI 2019. i 2021., prošlog je mjeseca objavio da proširuje svoje partnerstvo s tvrtkom i ulaže u nju nekoliko milijardi dolara. Prema časopisu Forbes, izdvojit će do deset milijardi dolara za dodatna ulaganja, a možda i integrirati ChatGPT u svoju tražilicu Bing.