Održana završna konferencija projekta RAPIDE nakon dvije godine provedbe

Održana završna konferencija projekta RAPIDE nakon dvije godine provedbe
Dvogodišnji Erasmus+ projekt RAPIDE - Relevant assessment and pedagogies for inclusive digital education, koji koordinira prof. dr. sc. Blaženka Divjak s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu bliži se kraju, a završetak je obilježen završnom konferencijom Smislene inovacije u obrazovanju održanom u petak, 24. veljače  na Sveučilištu u Rijeci, uz sudjelovanje svih projektnih partnera: Open University iz Velike Britanije, Delft University of Technology iz Nizozemske, Goethe University iz Njemačke, te iz Hrvatske - Sveučilišta u Rijeci i Medicinskog fakulteta te Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. 
 
Projekt  je započeo 1. ožujka 2021., a financiran je u okviru Erasmus+ programa Europske komisije u ukupnom iznosu od 219.085 eura. Cilj ovog važnog projekta bio je razvoj, implementacija i razmjena inovativnih pedagogija, uključujući vrednovanje i ocjenjivanje te upotreba analitika učenja za podršku studentima i nastavnicima kao usklađenih procesa za relevantno i inkluzivno digitalno obrazovanje kako bi se uspješno suočili s COVID-19 i sličnim krizama i podržali svrsishodnu digitalnu transformaciju visokih učilišta – istaknula je u uvodnom obraćanju prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica Sveučilišta u Rijeci.Sudionicima konferencije obratila se i prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike koja je istaknula iznimno zadovoljstvo strateškim RAPIDE partnerstvom koje je omogućilo da se postignuti rezultati već koriste na Fakultetu, omogućavajući dodatni razvoj nastavnog procesa. Pristupi obrnute učionice te učenje kroz rad sustavno se koriste na Fakultetu te je ovo bio jedan od strateški važnih projekata koji je omogućio dodatno obrazovanje nastavnika, a što će se nastaviti i u okviru novog međunarodnog Erasmus+ projekta iLed u koordinaciji prof. Divjak koji će u se provoditi sljedeće dvije godine.
 
Konferencija je službeno započela uvodnim predavanjem o inovativnim pristupima učenju i poučavanju, vrednovanju, korištenju analitika učenja te o važnosti strateškog pristupa uvođenja inovativnih pristupa kojima se bavio projekt RAPIDE, a koje je u ime svih partnera održala prof. dr. sc. Blaženka Divjak, koordinatorica projekta.Projekt RAPIDE izvrsni je primjer kako se suradnjom i intenzivnim radom svih partnera može postići i više nego što se prvotno „obeća“ projektom, ne samo u kvalitativnom i kvantitativnom, već i u smislu stvarne održivosti rezultata - istaknula je između ostaloga prof. Divjak, kao i činjenicu o impozantnom broju znanstvenih publikacija objavljenih u okviru projekta, o činjenici da je u pilotiranje RAPIDE e-tečaja bilo uključeno više od 200 nastavnika te o činjenici da je dodatno više od 100 zainteresiranih sudionika sudjelovalo u radionicama projektnih partnera održanih u okviru različitih događaja krajem 2022. godine.
 
Stoga je konferencija, osim predstavljanja iskustava projektnih partnera i aktivnosti, omogućila i konkretno upoznavanje i usvajanje inovativnih praksi u učenju, poučavanju, vrednovanju i analitikama učenja kroz radionice temeljene na održivim rezultatima projekta dostupnim u okviru otvorenog online tečaja na adresi: https://learn.rapide-project.eu. Dodatno, svim sudionicima konferencije bio je omogućen rad u inovativnom alatu za dizajn učenja koji su i partneri projekta RAPIDE imali prilike koristiti te tako doprinijeti njegovom razvoju. Alat su na Fakultetu organizacije i informatike razvili članovi Laboratorija za analitiku učenja i akademsku analitiku, na čelu s prof. dr. sc. Blaženkom Divjak, a koji je isto tako za korištenje otvoren svim zainteresiranim nastavnicima i istraživačima preko adrese: https://learninig-design.eu.U prvom dijelu konferencije publici su svoja inspirativna iskustva predstavili i profesor Bart Rienties (The Open University) - o analitikama učenja te izv. prof. dr. sc. Bojana Ćulum Ilić (Sveučilište u Rijeci) - o modelu učenja zalaganjem u zajednici.
 
Na završnoj je konferenciji sudjelovalo stotinjak predstavnika svih interesnih skupina – nastavnika s fakulteta, srednjih i osnovnih škola te donosioca odluka u obrazovanju. RAPIDE partneri su kraj projekta obilježili i preglednom knjižicom te video-pričama koje možete pronaći na stranicama projekta: https://rapide-project.eu/en/final-conference.Završetak projekta obilježen je Završnim sastankom partnera RAPIDE-a održanim u četvrtak, 23. veljače  i Završnom konferencijom – Smislene inovacije u obrazovanju održanom u petak, 24. veljače na Sveučilištu u Rijeci uz sudjelovanje svih partnera: Open Sveučilište iz Velike Britanije, Delft University of Technology iz Nizozemske (online), Sveučilište Goethe iz Njemačke, te iz Hrvatske - Sveučilište u Rijeci, te Medicinski fakultet i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.
 
Cilj ovog važnog projekta bio je razviti, implementirati i podijeliti inovativne pedagogije i usklađenu procjenu za relevantno i inkluzivno digitalno obrazovanje u cilju suočavanja s COVID-19 i sličnim krizama te podržati smislenu digitalnu transformaciju visokih učilišta – istaknula je prof. Marta Žuvić , partnerica projekta i prorektorica Sveučilišta u Rijeci otvorivši Konferenciju.   Profesorica Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja, u pozdravnom je govoru još jednom izrazila zadovoljstvo strateškim partnerstvom RAPIDE-a koje je omogućilo da se rezultati projekta već koriste unutar FOI-ja čime se omogućuje daljnje unapređenje nastave na FOI-ju. 
 
Flipped classroom i pristupi učenju temeljenom na radu već se sustavno koriste na FOI-ju, a daljnji treninzi i poboljšanja omogućeni su unutar RAPIDE-a. Veliko je zadovoljstvo što će se ovi napori nastaviti i sljedećih nekoliko godina u okviru novog projekta iLed kojim također koordinira profesorica Divjak na FOI-ju.  Konferencija je službeno započela plenarnom prezentacijom projektnih partnera, aktivnosti i rezultata, kao i važnosti inovativnih pristupa nastavi, ocjenjivanju, analitici učenja i strateškoj implementaciji inovativnih pristupa koja je održana u ime svih projektnih partnera.Projekt RAPIDE izvrstan je primjer kako se uspješnom suradnjom i intenzivnim radom svih partnera može postići iznad onoga što je izvorno „obećano“ u okviru projekta – kvalitativno, kvantitativno i održivo ustvrdila je profesorica Divjak uz činjenicu da rezultati projekta uključuju impresivan popis publikacija više od 200 sudionika RAPIDE MOOC-a te, dodatno, više od 100 sudionika u okviru različitih radionica i događaja koje su organizirali projektni partneri krajem 2022. godine. 
 
Stoga je konferencija omogućila sudionicima praktična iskustva s projektom unutar radionica na temelju održivih rezultata projekta objavljenih u okviru otvorenog e-tečaja: https://learn.rapide-project.euNadalje, svim sudionicima je omogućen rad u inovativnom alatu za dizajn učenja koji je osmislio i izradio tim profesorice Divjak u sklopu FOI-jevog Laboratorija za analitiku učenja i akademsku analitiku. Alat je korišten i dodatno poboljšan unutar aktivnosti RAPIDE-a, a dostupan je otvoren i besplatan putem https://learninig-design.euU prvom dijelu konferencije svoja su iskustva i inspirativne inovativne metode u obrazovanju predstavili profesor Bart Rienties (Otvoreno sveučilište) – o analitici učenja i izv. prof. Bojana Ćulum Ilić (Sveučilište u Rijeci) o metodi integriranog učenja u zajednici.Konferenciji je prisustvovalo oko 100 sudionika iz visokih učilišta, škola i donositelja odluka u obrazovanju. Sudionicima je predstavljena Završna knjižica i projektne video-priče koje su također objavljene na web stranici projekta i razvijene od strane partnera RAPIDE-a kako bi označili kraj njihove uspješne suradnje:   https://rapide-project.eu/en/final-conference
 
 
IMG_5968(1)
 
 
 
IMG_5968
 
 
 
IMG_5972
 
 
 
IMG_5975
 
 
 
IMG_5980
 
 
 
IMG_5981
 
 
 
rapide
 
 
 
IMG_5916
 
 
 
IMG_5917
 
 
 
IMG_5919
 
 
 
IMG_5920
 
 
 
IMG_5924
 
 
 
IMG_5927
 
 
 
IMG_5930
 
 
 
IMG_5932
 
 
 
IMG_5934
 
 
 
IMG_5935
 
 
 
IMG_5936
 
 
 
IMG_5939
 
 
 
IMG_5942
 
 
 
IMG_5955
 
 
 
IMG_5956
 
 
 
IMG_5959
 
 
 
IMG_5960(1)
 
 
 
IMG_5960(2)
 
 
 
IMG_5960
 
 
 
IMG_5961
 
 
 
IMG_5963
 
 
 
IMG_5964(1)
 
 
 
IMG_5964
 
 
 
IMG_5966
 
 
 
IMG_5908
 
 
 
IMG_5910
 
 
 
IMG_5912
 
 
 
IMG_5914
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.