Zaštita od požara novi hrvatski izvozni proizvod

Zaštita od požara novi hrvatski izvozni proizvod

„Trgovinska razmjena Hrvatske i Albanije se gotovo udvostručila, u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani s 11,5 na 21,5 milijuna eura. Potencijal za gradnju još čvršćih gospodarskih odnosa postoji, a velika prilika su investicije u infrastrukturu,“ rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na Albansko-hrvatskome gospodarskom forumu, održanome danas u Tirani u organizaciji Komore za trgovinu i industriju Tirane i HGK, u sklopu službenoga posjeta ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata Albaniji. Na B2B razgovorima sudjelovalo je više od 80 albanskih i hrvatskih tvrtki.

Barbarić je istaknuo i postojeću suradnju s Albanijom u zajedničkoj zaštiti okoliša mora, kroz koju štitimo i turizam kao važnu gospodarsku granu. Osvrnuo se i na već etablirane hrvatske tvrtke u Albaniji, Končar i Crosco, koje su pomogle da hrvatske poduzetnike prepoznaju kao pouzdane i kvalitetne partnere te koje su također prisustvovale forumu. Među članicama gospodarske delegacije,  kao novo izvozno nišno tržište istaknuli su se i proizvodi za zaštitu od požara.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izrazio je zadovoljstvo i čast što ima priliku sudjelovati na albansko-hrvatskom gospodarskom forumu u Tirani. Iskoristio je tu prigodu kako bi naglasio da je Hrvatska predana jačanju gospodarskih veza s Republikom Albanijom s ciljem maksimalnog iskorištavanja potencijala i postizanja uzajamno korisnih rezultata.

„O važnosti ovog događaja dovoljno govori činjenica kako se za poslovne razgovore prijavio veliki broj predstavnika hrvatskih tvrtki koje već godinama uspješno posluju u Albaniji, kao i one koje su voljne i sposobne udovoljiti svim poslovnim izazovima te započeti razgovore o konkretnim oblicima suradnje s albanskim partnerima", rekao je ministar Horvat.

Tako je na gospodarskom forumu sudjelovala je i tvrtka Odjeća, koja uspješno posluje već više od 70 godina. „Do sada smo izlagali na sajmu 2017. godine u Tirani i prezentirali naše proizvode u suradnji s našim zastupnikom za Albaniju, tvrtkom Rogat Security. Trenutno izvozimo 10 posto u Makedoniju i BiH, rekla je direktorica i vlasnica tvrtke Odjeća Jasminka Korotaj.

„S obzirom na cijenu rada u tekstilnoj industriji i budući da se radi o radnointenzivnoj djelatnosti, smanjen je broj zaposlenih. Rade se manje serije te specifičniji i kvalitetom zahtjevniji proizvodi,“ napominje Korotaj o trendovima u djelatnosti, naglasivši da u Albaniju žele plasirati visokokvalitetne vojne i policijske uniforme te radnu i zaštitnu odjeću za vatrogasce.

Društvo Odašiljači i veze na gospodarskom forumu u Albaniji nastavlja s prezentacijom OIV Fire Detect AI, usluge rane detekcije pojave dima i vatre na otvorenim prostorima koja se temelji na umjetnoj inteligenciji i sustavu kamera u visokoj rezoluciji. Sustav je tijekom prošle požarne sezone u gotovo 400 navrata detektirao i automatski alarmirao operatore u nadzorno-operativnim centrima vatrogasnih postrojbi te na taj način bitno ubrzao operativnu koordinaciju službi za gašenje požara.

„Potencijalni kupci u Albaniji pokazali su određeni interes za uslugu u dosadašnjim zajedničkim razgovorima. Na ovom gospodarskom forumu cilj nam je predstaviti uslugu najvišim instancama, a uslugu na području Albanije ponuditi u suradnji s tamošnjim tvrtkama,“ rekao je rukovoditelj samostalnoga Odjela za prodaju Odašiljača i veza Marko Serdarević.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.