Koncertom folklornog ansambla Lado s plesovima Hrvata iz iseljeništva svečano otvorena Folkofonija

folkofonija

Na Kapucinskome trgu u Varaždinu svečano je otvorena FolkoFonija koja je ove godine dobila i međunarodni karakter. Naime, Festival se ove godine održava u sklopu Dana Varaždinske županije, trajati će tri dana, a u programu će sudjelovati 500 izvođača iz pet zemalja. 

Svečanom otvorenju uz nastup ansambla Lado koji je izveo program pjesama i kola Hrvata iz iseljeništva pod nazivom "Neka sjaji sunce svima", prisustvovali su i izaslanica i savjetnica Predsjednice RH za društvene djelatnosti i mlade Renata Margaretić Urlić, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, saborski zastupnik Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, predsjednik gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan, zamjenici gradonačelnika, županijski i gradski vijećnici, predstavnici Turističkih zajednica te mnogobrojni građani.

Nakon pozdravnih riječi gradonačelnika, prisutnima se obratio i župan Čačić koji je naznačio kako je ovogodišnja FolkoFonija temelj za ozbiljan napredak prema samom vrhu tradicijskih festivala.- Nikada se nemojmo samozavaravati, ma koliko to ugodno bilo. Mi još uvijek nismo u vrhu ali ovdje imamo jedan ozbiljan prostor za dinamičan rast manifestacije na jednoj fantastičnoj podlozi. Imamo i želju i namjeru, i ova godina je upravo ta odskočna daska koju moramo iskoristiti da bi sljedeće godine ta manifestacija dobila još jednu, veću i novu dimenziju i pozicioniranje unutar CIOF-a, Europe i regije Alpe Jadran, a i sljedeće godine očekujemo i snažnu suradnju s Gradom. Ako želite uništiti da jedan arod nestane, uvijek je ist model - iščupajte nejgove korijene. To je nešto što je dio našeg nacionalnog identita i to trebamo itekako njegovati i čuvati, rekao je župan te svima zaželio da uživaju u ovoj lijepoj i veseloj večernjoj atmosferi.

Gradonačelnik Čehok, naglasio je dugu tradiciju folklornih skupina u Varaždinu, rekavši da će Grad koji je uglavnom pznat po klasičnoj glazbi u buduće njegovati sve oblike stvaralaštva uključujći i jazz. Savjetnica Predsjednice RH za društvene djelatnosti i mlade Renata Margaretić Urlić poručila je da najviše cijeni što su u samu manifestaciju uključeni i mladi. 

Nakon prigodnih govora uslijedio je koncert ansambla Lado sa šarolikim programom i nošnjama. Lado je uvijek okupljao i Varaždince, a u njemu je i danas troje mladih Varaždinaca Anita Huđek, Igor Horvat i Tin Hrvaćanin, a Lado već po tradiciji ima nekoliko nastupa kroz godinu u Varaždinu, a ovom prigodom odlučio se za prvi nastup na otvorenome predstaviti varaždinskoj publici pjesme, plesove i kola folklornih skupina Hrvata izvan domovine iz desetak zemalja. Program je osmislio Andrija Ivančan, a Lado je i dio proslave ovogodišnje 70. obljetnice odlučio posvetiti Hrvatima izvan domovine, rekla nam je Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Lada.

Glavni organizator Folkofonije je Centar tradicijske kulture Varaždin, a Petra Golubar, dopredsjednica, pozvala je publiku i na subotnju Gala večer koja je rezervirana za nastupe domaćih KUD-ova i nedjeljni koncert na kojem nastupaju gosti iz Poljske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Vojvodine, Osijeka...

 

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.