Na Fakultetu organizacije i informatike svečano otvorena međunarodna jubilarna 30. znanstvena konferencija

Na Fakultetu organizacije i informatike svečano otvorena međunarodna jubilarna 30. znanstvena konferencija

Na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu danas, 2. listopada 2019. godine, je svečano otvoreno jubilarno 30. izdanje međunarodne znanstvene konferencije CECIIS – Central European Conference on Information and Intelligent Systems.

'Radi se o najznačajnijoj informatičkoj konferenciji u ovom dijelu Europe, a ovogodišnje jubilarno izdanje posvetili smo aktualnoj temi digitalne transformacije i utjecaja na budućnost, jer se radi o pojmu koji obilježava našu eru' - istaknuo je predsjednik Programskog odbora konferencije prof. dr. sc. Vjeran Strahonja i dodao da se pritom misli na sveukupnu transformaciju društva, gospodarstva, obrazovanja, zdravstva uz primjenu informacijskih tehnologija, uzimajući u obzir i budućnost.

Do sada je konferencija već postigla zavidni kredibilitet u međunarodnim znanstvenim krugovima, o čemu svjedoči i sve veći broj sudionika, ali i sve veći broj popratnih znanstvenih i stručnih aktivnosti. Okosnicu prvog dana ove trodnevne konferencije, koja će potrajati do petka, 4. listopada 2019. godine, čine predavanja koja su održali eminentni stručnjaci svjetskog glasa – profesor Wolf Rauch sa Sveučilišta Karl-Franzens u Beču, profesorica Sirje Virkus sa Sveučilišta u Tallinu te profesor Günter Müller sa Sveučilišta u Freiburgu. Govornici su se iz različitih perspektiva osvrnuli na temu digitalne transformacije, a koja je, kako kažu, ušla u sve pore suvremenog informatičkog društva.

U nastavku konferencije bit će prezentirani znanstveni radovi domaćih i inozemnih autora u čak 11 znanstvenih sekcija, a koje je ocjenjivalo čak 78 recenzenata, od toga 46 inozemnih znanstvenika i stručnjaka iz područja informacijskih znanosti. 'Radi se o visokokvalitetnim znanstvenim radovima koji su nam pristigli za ovo jubilarno 30. izdanje, rekla je dekanica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i posebno istaknula ponos time što je FOI uspio održati tradiciju ove konferencije i što se broj znanstvenih radova iz godine u godinu povećava, čime se širi internacionalizacija na ovom Fakultetu.

Ove će godine konferencija zabilježiti sveukupno nekoliko stotina sudionika, koji će moći sudjelovati u stručnim radionicama na temu DIGITRANS metodologije i analize podataka te stručnom skupu 'Računalne igre – stručna postignuća', koja će predstaviti stručna i razvojna postignuća u domeni računalnih igara, a bit će im prezentirane i projektne aktivnosti FOI-ja i partnerskih institucija iz cijele Europe.

Fakultet organizacije i informatike, kao organizator ove konferencije, posebnu je pažnju posvetio ove godine studentima svih godina studija, koji će rezultate svojih istraživanja moći prezentirati unutar studentske i poster online sekcije, a u kojoj ove godine sudjeluje 31 student s 19 istraživačkih radova. Osim FOI-jevih, ovdje sudjeluju i studenti s prestižnih inozemnih sveučilišta –Princeton University iz New Jerseyja i University of Central Florida u Orlandu u SAD-u te University of Shkodra i „Luaras“ University u Tirani, Albanija.

Važan dio programa konferencije CECIIS 2019 čini i 11. Međunarodni doktorski seminar, koji će studentima doktorskog studija FOI- ja i studentima s partnerskih sveučilišta u Bratislavi pružiti priliku za prezentiranje i raspravljanje o vlastitim prijedlozima istraživanja i čiji će radovi biti objavljeni u Zborniku radova CECIIS 2019 konferencije.

Na posljetku, ova konferencija uvelike doprinosi i razvoju znanstvenog turizma Hrvatske, stoga će brojnim inozemnim sudionicima u naredna tri dana biti prezentirane ljepote našeg kraja, od Varaždina do Međimurja, što je za sve sudionike organizirao Organizacijski odbor CECIIS 2019 pod vodstvom predsjednice izv. prof. dr. sc. Valentine Kirinić.

Ovogodišnja jubilarna 30. konferencija CECIIS održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a financijski ju podržavaju tvrtke INFODOM (zlatni sponzor), ORACLE i DIGNET SOFTWARE (srebrni sponzori) te Grad Varaždin i Varaždinska županija (brončani sponzori). Konferenciju je svojim prisustvom uveličala i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, FOI-jeva redovita profesorica i sudionica organizacije prijašnjih izdanja konferencije te zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Zlatan Avar, bivši FOI-jev student. Spomenimo i to da je svečanost otvorenja konferencije svojim nastupom uveličao Akademski pjevački zbor FOI-ja pod vodstvom ditigentice Janje Knapić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.