Obilježavanje Dana mimoza – Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice

dan mimoza

Obilježavanje Dana mimoza – Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice u organizaciji Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin održano je danas i u Varaždinu. Cilj javno-zdravstvene akcije je podići svijesti javnosti, a posebice žena o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito intimno zdravlje, da bi se preventivnim mjerama smanjilo moguće poboljevanje i smrtnost od raka vrata maternice. Rak vrata maternice uzrokovan je infekcijom humanim papiloma virusom i u njegovoj ranoj fazi je izlječiv, zbog toga je važna prevencija koja uključuje redovite ginekološke preglede, a preporučuje se i preventivno cijepljenje u osmom razredu osnovne škole koje je besplatno za djevojčice i dječake. 

Na Franjevačkom trgu u Varaždinu od 10 sati građanima su bile dostupne informacije o ovoj zloćudnoj bolesti, prevenciji i liječenju.Obilježavanju su nazočili i građani koji su simbolično, kupnjom mimoza, podržali žene koje se bore s tom bolešću ali i aktivnosti na prevenciji i zaštiti od poboljevanja. Radimir Čačić, župan Varaždinske županije govorio je o podršci županije u nabavci nove opreme te efikasnosti preventive i brojevima koji govore tome u prilog, a Ivana Risek, dr.med. spec. ginekologije i opstetricije, pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju u varaždinskoj Općoj bolnici istaknula je važnost preventivnih pregleda i cijepljenja. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice svake se godine obilježava treće subote u siječnju. 

U Hrvatskoj je, prema posljednjim podacima Registra za rak RH, od invazivnog raka vrata maternice 2015. godine oboljelo 280 žena, a prema Izvješću o umrlim osobama od invazivnog raka vrata maternice je u 2017. godini umrlo 115 žena. Rak vrata maternice jedna je od rjeđih novotvorevina koja, ako se otkrije u ranoj fazi razvoja, može potpuno izliječiti. Iako nijedna žena ne bi trebala umrijeti od te bolesti, u Varaždinskoj županiji je u 2018. godini, nažalost, umrlo sedam žena, a u Hrvatskoj njih 125.


- Godišnje u Hrvatskoj od raka vrata maternice obolijeva oko 280 žena, no sretni smo jer je to dosta manje u odnosu na prijašnje godine kad je bilo i 100-tinjak oboljelih više. Riječ je o specifičnoj vrsti raka za koji se točno zna uzrok budući da je visokorizični humani papiloma virus dokazan u 99,7 posto slučajeva. Imamo cjepivo koje učinkovito štiti od HPV-a, kao i jednostavne ginekološke preglede s papa testom i HPV testom – rekla je dr. Ivana Risek. Varaždinskoj županiji je zahvalila na, kolposkopu koji je osnovni instrument pri dijagnosticiranju raka vrata maternice i drugih bolesti. Moderni uređaj koji ima maksimalno povećanje od 36 puta omogućuje liječnicima bolju, točniju i precizniju dijagnostiku.
- Ovakva „mala“ ulaganja uvijek su posebno važna, jer doslovno spašavaju živote. Činjenica da je rak vrata maternice u 99,7 posto slučajeva uzrokovan dugotrajnom infekcijom HPV-om, govori da relativno jeftinim sustavom možemo prevenirati i spašavati živote. Odgovornost je apsolutno na nama samima i na institucijama koje imaju zadatak educirati građane, omogućiti prevenciju, dijagnostiku, kao i razinu procijepljenosti. S ponosom možemo reći da se procijepljenost u Varaždinskoj županiji udvostručila u odnosu na prije dvije godine. Imamo pomak sa 703 cijepljenih u 2018. godini na 1.773 osobe u 2019. To je pozitivan trend s kojim treba dalje nastaviti s konačnim ciljem iskorjenjivanja raka vrata maternice u budućnosti – rekao je župan Radimir Čačić.
Cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj županiji provodi se za dječake i djevojčice u 8. razredu osnovne škole, ali trenutno se mogu odazvati i srednjoškolci, pojasnila je mr. Irena Stipešević Rakamarić, zamjenica ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i koordinatorica za Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice.
- Nacionalni program započeo je 2012. godine, a ciljana skupina su bile žene od 25 do 64 godine života, koje su svake tri godine bile pozivane na preventivni ginekološki pregled i papa-test. Trenutno je program u fazi reorganizacije s ciljem poboljšanja obuhvata i ishoda, pri čemu se pilot-projekt provodi u Virovitičko-podravskoj županiji. Jedna od novosti je da će se dobna granica za ulazak u Nacionalni program spustiti na 20 godina te će biti uvedene različite metode probira s obzirom na dob. Tako je predloženo da za žene od 20 do 29 godina  primarna metoda bude papa-test, za žene od 30 do 34 godine ići će se i s testiranjem na HPV, a od 35. do 65. godine samo na HPV testiranje – rekla je dr. Stipešević Rakamarić.
Ove podatke je iznijela u petak, kada je održan stručni skup pod nazivom „Prevencija, dijagnostika i liječenje raka vrata maternice u kontekstu aktualnih spoznaja“. Napomenula je da je okosnica primarne prevencije, uz cijepljenja, i zdravstveni odgoj.
- Nastojimo educirati mlade za odgovorno spolno ponašanje zbog čega je u nacionalnom programu Živjeti zdravo pokrenuta kampanja „Skini pametno“, u sklopu koje se mladima nudi mobilna aplikacija pod nazivom „Spolno zdravlje“. Tu aplikaciju mogu instalirati svi mladi i putem nje se educirati te dobiti sve potrebne informacije o spolno prenosivim bolestima – pojasnila je dr. Stipešević Rakamarić. 
Na stručnom skupu je predavanje „Humani papiloma virus i cijepljenje protiv HPV-a“ održala dr. Martina Samac, specijalistica pedijatrije iz Djelatnosti školske i adolescentne medicine ZZJZ-a Varaždinske županije, dr. Ivana Risek je govorila o HPV-u kao rizičnom čimbeniku i lezijama koje uzrokuje u genitalnom traktu, a dr. sc. Zoran Pitner iz OBV-a o dijagnostici i liječenju raka vrata maternice.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.