Nikad otmjeniji, nikad glamurozniji i nikad dostojanstveniji bal u Varaždinu

bal

Nikad otmjeniji, nikad dostojanstveniji nikad tako lijepo osvijetljeno kazalište, ni urešena dvorana, nikad toliko mladih, nikad toliko glazbenika i plesnih točaka, nikad toliko kreacija i mode, nikad toliko povijesnih postrojbi, nikad toliko medija... i mogli bismo tako u nedogled o atmosferi Svečanog bala Varaždinske županije, održanog 24. siječnja u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.


Iako neusporediv sa Sjajnim balom grada Varaždina, koji je imao sasvim drugačiju koncepciju, ali se zaslugom politike ugasio premda je već postao brendom grada, Svečani bal je upravo suprotno -zahvaljujući podršci politike, koja razumije smisao takvih događanja, danas na najboljem putu da postane najreprezentativniji nastavljač čak 240 godina duge tradicije balova u Varaždinu, a od 1873. godine i izgradnje kazališta i u ovoj nekada redutnoj (plesnoj) dvorani.


Župan Radimir Čačić sa suradnicima, a prije svega savjetnicom Natalijom Martinčević, kao glavnom organizatoricom bala, može biti i više no ponosan na postignuto. Ako i nisu došli svi koji su bili pozvani, i kojima bi to bila obveza, između 400-tinjak gostiju na balu bilo je dovoljno onih koji su u njemu uistinu uživali pa i s te strane mogu biti zadovoljni jer postignut je savršeni balans za dobro druženje i vrhunsku zabavu.

Županu Čačiću u ulozi domaćina pridružili su se na balu i njegovi zamjenici Robert Vugrin i Tomislav Paljak Bio je tu i međimurski župan Matija Posavec, ali i saborski zastupnici, veleposlanici Republike Austrije i Republike Rumunjske, dužnosnici Vlade Republike Hrvatske, uglednici iz javnog i kulturnog života, a izaslanstvo gradišćanskih Hrvata predvodio je Peter Tyran, glavni koordinator 73. Hrvatskog bala gradišćanskih Hrvata. 
Pripadnicima Husarske garde Varaždinske županije pridružili su se Varaždinska građanska garda - Purgari, Križevačka djevojačka straža, Karlovačka građanska garda, kadeti i kadetkinje Hrvatske vojske te postrojbe iz Linza, Das Traditions-Dragonerregiment No. 7 „Herzog von Lothringen und Bar“, 1. Eskadron Linz.

Zasluge za uspješnu organizaciju ponajprije pripadaju Nataliji Martinčević, predsjednici Organizacijskog odbora koja se još jednom i više no uspješno potvrdila u toj zahtjevnoj ulozi, jer bal je bio dovoljno internacionalan, nacionalan ali i lokalan, pa posebne pohvale za ideju da se predstavi ono najbolje što Varaždinska županija ima u području glazbe, mode, gastronomije, enologije...

U glazbeno-scenskoj priredbi bala nastupili su Varaždinski komorni orkestar, Jazz orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, MozART bend, operni pjevači Jelena Štefanić, Filip Hozjak i Lucija Spevec. Kulinarski majstori hotela Minerva priredili su pravu reviju jela od autohtonih namirnica, uključujući i buču, na balskom stolu. Izvrstan izbor bio je i purgarski gulaš, nekad omiljeno jelo na društvenim događanjima u Varaždinu i okolici, dok je čuvena Toplička torta iz 19. stoljeća sladila nepce ljubiteljima slastica. Voditelji Bala bili su Mirko Fodor i Andrea Žigić-Dolenec.

Svečani bal po svemu sudeći mogao bi postati i sjajnim izvoznim turističkim brendom Varaždina i Županije, naravno, ako mu kao što je to bio slučaj sa prethodnim balom neka nova politička garnitura u budućnosti ne stane na kraj. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.