Završile maškare u Crikvenici - „Važgite ga, važgite!“ - krivac spaljen, zima otjerana

Završile maškare u Crikvenici - „Važgite ga, važgite!“ - krivac spaljen, zima otjerana

Završile maškare u Crikvenici - „Važgite ga, važgite!“ – ovim riječima mesopust prigodnog imena „Skromni“ osuđen je pred mnoštvom građana na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici. Nije mu pomoglo niti objašnjenje da nije kriv za radove na cestama i velike gužve, ni da su žene polomile štikle pa sada hodaju u tenisicama. 

„Maske bile plave ili bele, veselja su nan fanjski zele. Ni to ono naše vrime, da se prave maski skine. Hitilo nas je va muku, ni čut maškaranu velu buku!“ – ove riječi najbolje opisuju proteklu godinu i razočaranje zaljubljenika u maškare. Merika nitko nije mogao spasit, jer je tužitelj iznio hrpu argumenata za njegovu usudu. Kriv je za korona partije, jer se nije htio cijepiti, na trgu dizalica vela „i da l´ ča opće ona dela?“, nije se držao zakona, pisao proteste, kriv je i za redove za testiranje – sve u svemu kriv je za sve loše u prošloj godini. U pratnji maškara ispraćen je na svoje posljednje putovanje te je na Veloj paladi pretvoren u prah i pepeo.

Završetak je to ovogodišnjeg maškaranog razdoblja, u kojem nije bilo organiziranih okupljanja. No, sve udruge za narodne običaje na području grada Crikvenice održale su tradiciju te obilazile i pozdravljale svoje područje, družile se s građanstvom,  također i s ostalim grupama u okruženju. U konačnici, Meštar Bene vratio je ključ grada Damiru Rukavini, crikveničkom gradonačelniku, koji je isprva nevoljko uzeo ključ, ali je ipak dao obećanje da će se uskoro opet vratiti maškarano ludilo! „Opet ćemo uživati u tjednima maškaranih zabava, velikih i malih povorki, kreativnih maski, čajanki za najmlađe, puno smijeha i dobrog raspoloženja. Sve je to dio nadaleko poznatog crikveničkog karnevala koji svoju priču gradi na tradiciji koju su oplemenjivale mnoge generacije Crikveničana. Ni Rio, ni Nica, najbolja je Crikvenica!“

Opet će zimske mjesece crikvenička rivijera dočekati zaigrana i vesela, spremna na vesele karnevalske šale, originalne maske i druženja, ne ostavljajući mjesta dosadi i monotoniji. Vidimo se dogodine, u subotu 8. siječnja, kada će maškare opet preuzeti ključeve grada i time postati vladari crikveničkoga kraja. Bubanj i muzika složno udaraj!

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.