Koncertom Márte Sebestyén i prijatelja u Varaždinu obilježen završetak mađarskog zasjedanja Višegradskom skupinom

Koncertom Márte Sebestyén i prijatelja u Varaždinu obilježen završetak mađarskog zasjedanja Višegradskom skupinom

Koncertom „U srcu Europe“ poznate mađarske dobitnice Grammya Márte Sebestyén i prijatelja u ponedjeljak, 27. lipnja  u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu, u nazočnosti velikog broja veleposlanika i predstavnika veleposlanstava u Republici Hrvatskoj svečano je obilježen završetak mađarskog predsjedanja Višegradskom skupinom. Višegradska skupina (Višegradska grupa, Višegradska četvorka) ili skraćeno V4 je naziv udruženja četiriju srednjoeuropskih suverenih država: MađarskeSlovačkeČeške i Poljske. Sve četiri su od 1. svibnja 2004. ujedno i članice Europske unije.  

Nakon intoniranja himni pozdravni govor održao je veleposlanik Mađarske NJ. E. dr. Chaba Demecsák koji je podsjetio na probleme aktualnog trenutka i rata u Ukrajini te zahvalio gradonačelniku i Gradu Varaždinu, te ravnatelju Koncertnog ureda Varaždin, Rajmondu Rojniku, na gostoprimstvu. 

Gradonačelnik Neven Bosilj u svom je pozdravnom govoru naglasio: „Svjedoci smo vremena u kojem su nam, više no ikada, potrebni zajedništvo, razumijevanje i tolerancija među narodima i državama. Nekada glavni grad Hrvatske, Varaždin grad bogate povijesti, tu misiju zbližavanja ljudi i država ostvaruje vrlo uspješno uz pomoć kulture. Naši festivali, Varaždinske barokne večeri i Špancirfest, krasan su primjer kako glazba svojim univerzalnim jezikom umjetnosti zbližava ljude. Zato nam je posebno drago što će se upravo koncertom renomiranih umjetnika obilježiti prošlo i najaviti novo razdoblje Višegradske skupine.“ Predstavnike diplomatskog zbora i ostale uzvanike pozdravio je u ime predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa.

A koncert Márte Sebestyén, poznate mađarske glazbene zvijezde, folklorne pjevačice, skladateljice i dobitnice Grammyja bio je fantastičan spoj salonskih ranobaroknih i folklornih napjeva, te svojevrstan glazbeni presjek bogatstva povijesti i narodne - folklorne i salonske glazbene baštine srednje Europe. Marta i prijatelji svojim nastupom prezentirali su i zanimljiva glazbala i folklor počevši od glazbene baštine mađarskih Hrvata do transilvanijskih napjeva, te skladbi iz Slovačke, Poljske, Češke. Bio je to zapravo svojevrstan podsjetnik na zemlje Višegradske skupine, a riječ je o udruženju, Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke koje se temelji na zaštiti zajedničkih gospodarskih interesa, te poticanju slobodne trgovine, razvoju prometne infrastrukture i suradnje na energetskom planu.

Koncert su organizirali Institut Liszt – Mađarski kulturni centar Zagreb, uz suradnju Koncertnog ureda Varaždina, Grada Varaždina i HNK Varaždin.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.