Uz zvijezde padalice, čiji je maksimum u noći 11. na 12. kolovoza, uzbudljivije je i Lovrečevo u Varaždinskim Toplicama

Uz zvijezde padalice, čiji je maksimum u noći 11. na 12. kolovoza, uzbudljivije je i Lovrečevo u Varaždinskim Toplicama

 U varaždinskim Toplicama Lovrečevo, a na nebu Suze svetog Lovre ili meteorski roj iz zviježđa Perzej. Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu, najavili su iz Hrvatskog astronomskog saveza. Perzeidi – Suze svetog Lovre, kiša meteora, meteorski pljusak, ljetne zvijezde padalice… Sve su ovo nazivi za Perzeide, meteore koji se doimaju kao da padaju s neba tijekom sredine ljeta svake godine. Oni se pojavljuju svake godine redovito između 7. srpnja i 24. kolovoza, a vrhunac im je oko blagdana svetog Lovre, 10. kolovoza pa ih se u narodu naziva i Suze sv. Lovre. Sveti Lovro kršćanski je mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, prema legendi, spržili na rešetki pri čemu je svojim mučiteljima hrabro rekao „gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!“.
Kišu meteora uzrokuje prolazak Zemlje kroz rep kometa Swift-Tuttle, koji je posljednji put prošao Sunčevim sustavom 1992. Za puni krug oko našeg Sunca potrebne su mu 133 zemljine godine, no zato njegov dug rep svake godine omogućava da uživamo u kiši zvijezda padalica.

Najavljeni maksimum u kolovozu trebao bi se dogoditi u noći s 11. na 12. kolovoza pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju razne astronomske aktivnosti jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini teleskopima moći pogledati Mjesec, Saturn i Jupiter. Predviđa se
oko 100 meteora na sat, ali uvjeti za opažanje će biti nešto lošiji jer će nam mjesečeva svjetlost smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore kada nam zviježđe Perzej bude visoko na nebu.

A oni koji su već uživali u gledanju zvijezda padalica kao "zvijezde događanja" bili su posjetitelji tradicionalnog festivala Lovrečevo, od 5. do 7. kolovoza u Varaždinskim Toplicama. Lovrečevo svake godine Varaždinske Toplice pretvara u veliku pozornicu na kojoj se svakog dana programi za sve generacije održavaju do dugo, u zvijezdama padalicama, okićenu noć.

A na festivalu Lovrečevo posjetitelji su ove godine mogli uživati u kinu na otvorenome, vatrometu uz otvorenje, puštanju lampiona, koncertima i cabaret predstavama, za hedoniste tu je bio i vinski park i sjajna gastro ponuda. Ove godine ugođaju su pridonijeli i zabavljači Klapa Samoa, Grupa Vigor i Ivan Zak. Najveća senzacija samog Lovrečeva i ove godine bio je Slip'n Slide najveći tobogan takve vrste u Hrvatskoj.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.