U Paki smo posjetili Dane vrganja i crnog tartufa, prošetali do utvrda, kušali delicije, program je cjelodnevni

U Paki smo posjetili Dane vrganja i crnog tartufa, prošetali do utvrda, kušali delicije, program je cjelodnevni
Na Danima vrganja i crnog tartufa u Paki kod Novog Marofa veselo je i živo od ranih jutarnjih sati. Vrijeme je poslužilo, pa se tradicionalna priredba koja već niz godina privlači zaljubljenike u prirodu i gljivare održava u prekrasnom ambijentu rano jesenske šume, a mnogobrojni šetači, planinari i drugi posjetitelji stigli su ovdje da se naužiju prirode i njezinih mirisa, a uz malo sreće i da u šetnji kroz šumovit kraj i pronađu poneku gljivu, lako prepoznatljivu lisičarku, sunčanicu, golubaru, a možda i svima dobro poznati vrganj.
 
Mi smo se pridružili šetačima, planinarima s kojima smo krenuli put srednjevjekovne utvrde Paka pa dalje prema utvrdi Čanjevo.
To bismo i preporučili svima koji vole hodati, naravno uz prikladnu obuću, a po mogućnosti i štapove za hodanje jer je na mjestima zbog skliskog terena uslijed kiše koja je padala prethodnih nekoliko dana lišće mokro, a put na mjestima i blatan. Do utvrde Paka i dalje do Čanjeva vodi označena, markirana planinarska staza, ali dok je do utvrde Paka svega 600 metara, nakon prijelaza preko nadvožnjaka preko autoceste, do Čanjeva je oko tri kilometra i sve to bez velikih uspona pa je staza preporučljiva i za djecu i mlađe uzraste. Osim gljiva, koje su dakako dublje u šumi jer se uz puteljke najprije poberu, a šumska staza do Pake vodi uz vodeni usjek, nekadašnji kolni put, ljubitelje prirode oduševit će i šumsko cvijeće, osobito ciklame kojih je puna šuma.
Na događanju se i stručno derminiraju ubrane gljive, te se educiraju berači, jer kako se u šali kaže - Sve su gljive jestive, ali neke samo jedanput.
 
Dobrodošlicu na cjelodnevno druženje u Paku, gdje uz branje tih nevjerojatno ukusnih šumskih delicija, osobito vrganja i crnog tartufa, svim zainteresiranima poželjela je glavna organizatorica Renata Horvatić, direktorica Turističke zajednice grada Novog Marofa sa suradnicima. Organizatori su uz TZ Grada Novog Marofa i UPŠ Graber, a pokrovitelj je Grad Novi Marof, dok je medijski pokrovitelj Radio Novi Marof.
Posjetitelji mogu kušati i jela od vrganja i drugih jestivih šumskih delicija koje priprema Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, a u dijelu kulinarskog programa sudjeluje i njegov kolega popularni Špiček,
 
 
Paka i vrganji su samo povod za sjajno druženje u prirodi, a za one koji se odluče posjetiti utvrde Paka i Čanjevo ili istrčati šumski mini-trail, ići u lov na crni tartuf, kušati fina jela i vina, saznati kako dabrovi grade svoje brane doživljaj će biti i više nego potpun..
Za djecu se nude raznoliki edukativni sadržaji i radionice, a tu je i ŠU ŠU bar i još mnogo toga. Na ulazu ispred šatora sa zabavnim sadržajima je i Sajam domaćih proizvoda kao nezaobilazno mjesto gdje možete obnoviti zalihe zdrave hrane. Mogu se kupiti i vrganji, svježi, ali ubrani u Slavoniji. U blizini je i OPG "Kuća magične trave" koja nudi prirodnu kozmetiku i čajeve.
Program se održava samo u nedjelju, skraćen je zbog lošeg vremena, ali kiše prema prognozi cijelu nedjelju više ne bi smjelo biti.
 
 

Danima vrganja prisustvovali su i zamjenica župana Silvija Zagorec, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Mario Sambolec, pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Mladen Jakopović i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

  
Program

08:00-09:00 Prijava berača gljiva za natjecanje
09:00-11:30 Natjecanje u berbi vrganja
12:00 Stručna determinacija - prof. Branko Bartolić, HMS
09:00 S planinarima od utvrde do utvrde - (10km) 
10:30 i 15:00 Utvrda Paka .
11:00 Sa Supermenkama od utvrde Pake do utvrde Čanjevo (8km) 
13:30 i 15:30 Gdje se skriva Dabar Pako? -  
15:00 Kuća magične trave - 
 
15:00 Gljivarski CSI -1
17:00 Špičekovi vrganji -  
17:00 "Pričom te zovem" / Margareta Peršić -
17:15 Lov na crni tartuf -  
18:00 Vrganj ili drvo, kaj je bilo prvo?  
18:00 Nastup benda Kavaliri 
CIJELI DAN
 Izložba gljiva 
Sajam autohtonih proizvoda 
Novomarofski konjari 
 ŠU ŠU bar -  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.