Ministar Banožić ispratio pripadnike 38. HRVCON-a u NATO operaciju KFOR

Ministar Banožić ispratio pripadnike 38. HRVCON-a u NATO operaciju KFOR
U vojarni 7. gardijske brigade „Puma“ u Varaždinu ministar obrane Mario Banožić ispratio je danas pripadnice i pripadnike 38. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo.
Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako mu je čast i zadovoljstvo biti s hrvatskim vojnikinjama i vojnicima i pružiti im podršku uoči odlaska u područje operacije, jer je riječ o operaciji koja je za nas jedna od najvažnijih.
„Vaš angažman je usmjeren na očuvanje mira i zato od vas očekujem da izvršavate sve svoje zadaće kako su to upravo činili i vaši prethodnici. Ostavili su trag kao hrabri vojnici, koji profesionalno izvršavaju sve svoje zadaće i koji su stvorili put za sve buduće kontingente“, rekao je ministar Banožić.
Dodao je kako takvim pristupom pokazujemo da smo izvrsno obučena, organizirana i opremljena vojska. Također je podsjetio na hrvatske branitelje koji su časno obavljali svoje zadaće u izazovnim vremenima kada je nastajala hrvatska država i Hrvatska vojska. „Geopolitička situacija kao i situacija u Ukrajini biti će sve izazovnija i neka vam to bude motiv za stvaranje mira, motiv za provođenje ove operacije. Budite ono što jeste, hrvatski vojnici, časni, ponosni jer nas takve i prepoznaju u svim ostalim operacijama i misijama. Siguran sam u vas i budite Domovini vjerni“, poručio je ministar Banožić.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj zaželio je pripadnicima sretan odlazak u operaciju i uspješno i potpuno izvršenje svih zadaća koje se pred njih stave. „Uvjeren sam da ste spremni za tu operaciju i da razumijete temeljnu misiju i sve zadaće koje su pred vama. Vaša temeljna zadaća je da pridonesete stabilnom i sigurnom okruženju. Odlazite u prijateljsku zemlju sa ciljem pomoći njezinom stanovništvu i kosovskim snagama sigurnosti“, rekao je admiral Hranj.
Zapovjednik 38. HRVCON-a brigadir Marko Pulić u ime svih pripadnika i u svoje osobno ime kazao je da će se sve zadaće izvršiti vojnički, profesionalno i na visokoj razini i kako će se ponosno vratiti u Republiku Hrvatsku.
Glavnina snaga koja se upućuje u područje operacije KFOR u Republiku Kosovo su pripadnici Motorizirane pješačke satnije oklopno-mehaniziranje bojne „Puma“ i Obavještajne pukovnije. Vodeća nacija je Italija, a satnija od 131 pripadnika se u NATO operaciju upućuje na vrijeme od šest mjeseci.
U okviru programa svečanog ispraćaja, ministar Banožić i admiral Hranj sa suradnicima zapalili su svijeće poginulim hrvatskim braniteljima kod kapelice Sv. Jurja u vojarni 7. gardijske brigade Puma.
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.