U Esplanadi sinoć dodijeljen FIJET-ov 12. turistički Oscar - Nagrada Marco Polo najboljim turističkim novinarima putopiscima

U Esplanadi sinoć dodijeljen FIJET-ov 12. turistički Oscar - Nagrada Marco Polo najboljim turističkim novinarima putopiscima

U organizaciji FIJET-a Hrvatska, u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a u hotelu Esplanade, Zagreb uručene su nagrade Marko Polo za najbolje turističke reportaže. Svečanu dodjelu nagrada je uz domaće došlo popratiti i 10-ak stranih novinara - članova FIJET-a. Nakon uvodnog govora predsjednice FIJET-a Hrvatska Tine Eterović Čubrilo koja je podsjetila na početke turističkog novinarstva u RH, 12 godina nagrade Marco Polo i da je Esplanade prvi FIJET HOTEL u RH, te pozdravnih govora Tijani Hadada predsjednika svjetskog FIJETA te predstavnika Ministarstava turizma i sporta i Ministarstva kulture, Hrvatske i zagrebačke turističke zajednice i inih govornika obznanjeno je da je Ocjenjivački odbor, koji je djelovao u sastavu Jadranka Rilović, Marija, Barić, Hrvoje Zovko i Ante Gavranović (predsjednik), odlučio da se ovogodišnji turistički Oscar, tj, Nagrade FIJET-a RH za najbolje turističke reportaže dodjeljuju:

MARCO POLO GRAND PRIX  - Statuu Marca Pola (rad korčulanskog kipara Luje Lozice) dobila je DARIA MARJANOVIĆ - za promociju Hrvatske u emisiji Alpe Dunav Jadran: Također, to najviše FIJET-ovo priznanje  MARCO POLO - GRAND PRIX - sa statuom, odlukom Izvršnog odbora FIJETA Hrvatska, kao Nagradu za životno djelo dobio je i doajen hrvatskog novinarstva ANTE GAVRANOVIĆ - za veliki osobni doprinos razvoju turističkog novinarstva te ukupnom unapređenju novinarstva u Hrvatskoj. (Na njegovu smo nagradu posebno ponosni jer je Ante Gavranović i već pet godina naš kolumnist na portalu HIA./op. autora).

Ante Gavranović, pripada pionirima turističkog novinarstva u Hrvatskoj. Njegovi napisi o turizmu sela sežu potkraj 50-ih godina prošlog stoljeća. I danas, s 89 godina, Ante objavljuje kolumne na više portala a posebno u Turizmoteki i na portalu HIA. Osnivač je časopisa UT. Godinama je glavni urednik časopisa CRO - turizam, prvi je predsjednik  Sekcije turističkih novinara pri HND-u, Prvi je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva u suvremenoj i slobodnoj Hrvatskoj. Također, nositelj je mnogobrojnih priznanja, nagrada i odlikovanja. Osnivač je posebnog kolegija Mediji i turizam pri Sveučilištu Libertas. Napisao je više knjiga o medijima, a posebnu pozornost izazvala je knjiga Mediji, turizam, javnost, koja je objavljena i na engleskom jeziku. Zapažen je njegov slogan: Turizam je uvijek nedovršena, nanovo ispričana priča.

Dobitnici Plaketa s likom Marca Pola

PLAKETU S LIKOM MARKA POLA dobili su - ZRINKA TURALIJA, za redovite emisije „Vijesti iz kulture „ objavljivane na HRT-u s naglaskom na informiranje, edukaciju i unapređenje glazbene baštine i suvremenih standarda u kulturi.
JURICA GALIĆ JUKA za emisije objavljene iz Dalmatinske zagore na YouTube video film i on line portalu „Dalmatinski portal“ : „Bubnjari Kučiće" i "Zadarska sfinga" „Sinjska ferata Rera“, LARA ČERNICKI za putopise objavljene u časopisu MERIDIJANI Kvarnerski otoci pješice i biciklom: Premužićevim stazama otoka Raba, Otok Unije – idealno mjesto za miran odmor i Po Dobrinjskom kraju na Krku, HRVOJE GUNJAČA za reportažu „Kroz Knin protječe 7 rijeka i one su njegov najveći prirodni potencijal“, objavljenu na HRT-u, GORAN ŠAFAREK, za reportaže „Čudesna Telašćica“ i „ Drava“, objavljene u putnom časopisu Croatia Airlines.
Plaketu je dobio i engleski novinar s adresom u Budimpešti, ALEXANDER STEMP za reportaže iz Zagreba, posebno za reportažu „From Zagreb with love“, objavljene u elektronskom časopisu The Budapest Times.

POSEBNO PRIZNANJE MARCO POLO primili su DRAGICA LEMEŠIĆ za ukupan doprinos turističkom novinarstvu te JUTARNJI LIST za provedbu izbora „Najbolja hrvatska marina“ prema anketi u 33 marine duž jadranske obale, OLEG MAŠTRUKO za putopisni serijal Kronika globalnog zatopljenja,, MIRJANA ŽUGEC PAVIČIĆ za reportažu o promotivnoj organizaciji posjete bugarskih medija Međimurju, MATEJ MEŠTROVIĆ Za sveukupni doprinos u glazbenoj promociji Hrvatske, a posebno za izvedbu povodom otvorenja Pelješkog mosta.
PRIZNANJE FIJET TOLERANCE pripalo je JURICI GALIĆ JUKI, putopiscu, za mnogobrojne reportaže u kojima je pokazao visoki stupanj tolerancije, izrazite humanosti i razumijevanja za Afrički kontinent“.
Do sada su NAGRADE MARKO POLO GRAND PRIX primili sljedeći inozemni im domaći novinari.
JIM THOMPSON, USA
PLAMEN STAREV,BUGARSKA
GIAN PAOLO BONOMI, ITALIJA
LUIS NUNEZE LADAVEZE, ŠPANJOLSKA
MARIA PAREDES, USA I JUŽNA AMERIKA
GEORGES YOUNES, LIBANON
KAMENKO MILENKOVIĆ, SRBIJA
MARIA DEL MAR GARCIA AQUILO, ŠPANJOLSKA
GILBERT MENNE, BELGIJA
STEFAN BACIU, RUMUNJSKA
ALBINA PODBEVŠEK, SLOVENIJA
Nagrađeni domaći novinari
STIPE BOŽIĆ
JASEN BOKO
MERI ŠILOVIĆ
PAUL BRADBURY
MATEJ PERKOV
SAŠA PJANIĆ
ŠIME STRIKOMAN
IVO PERVAN
ASHLEY COLBURN
RADMILA KOVAČEVIĆ
GORAN MILIĆ
ŽELJKO ŽUTELIJA

ZAHVALNICE PARTNERIMA za izniman doprinos i partnerstvo u realizaciji projekata FIJET Hrvatska u 2022 godini: Ivan Penava, Gradonačelnik Grada Vukovara; Željko Sabo, Predsjedniku Gradskog vijeća. Vukovara, Marina Sekulić, Direktorica TZ Grada Vukovara, Ruža Marić, Ravnateljica Gradski Muzej Vukovar i Mirela Hutinec, Direktorica Muzeja Vučedolske kulture.

 Luka Kolovrat, Direktor Turističke zajednice Imotski, Ante Grabovac, Vinarija Grabovac

 Organizatori zahvaljuju pokroviteljima i sponzorima: Ministarstvu turizma, HTZ, Turističkoj zajednici grada Zagreba, Gradu i TZ Korčula, Večernjem listu, Hotelu Esplanade, Hrvatskom novinarskom društvu te sponzorima pića koja obilježavaju Hrvatsku tradiciju i autentičnost Nikoli Serdaru - Dalmatino, Vinarija Grabovac- Imotski i Naronija - Okusi Neretve d.o.o, kao i na doprinosu svečanosti s vrhunskim glazbenim nastupima zahvaljuju Mateju Meštroviću, Pauli i Đelu Jusiću, Voljenu Grbcu, Vivien Galetta i Mirku Švendi Žigi. Konferansu je vodio ugledni TV novinar Branko Uvodić, a program su nastupom uveličali Mirko Švenda Žiga i Matej Meštrović. U ime institucija pozdravili su Slavija Jačan Obratov, HTZ, Nikola Petričević, MINTS, Jasna Vaniček Fila MINKULT i Karin Mimica, HND Zbor turističkih novinara. Za organizacijsku podrška bila je zadužena tajnica hrvatskog i svjetskog FIJET-a - Marijana Rebić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.