25.godišnjica stradanja Hrvata u Trusini

25.godišnjica stradanja Hrvata u Trusini
Danas će se obilježiti 25. godišnjica ratnog zločina nad Hrvatima u Trusini kod Konjica.
Na današnji dan, 16.travnja 1993.godine, pripadnici Armije BiH upali u selo i ubili 22 Hrvata, od čega 18 civila te 4 zarobljena pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).
Program obilježavanja započinje u 10 sati polaganjem vijenaca i molitvom opijela, nakon čega u 11 sati slijedi misa koju će na mjesnom groblju predvoditi biskup dr. Pero Sudar.

Zločin u Trusini izvršili pripadnici Zulfikar jedinice

Zločin se dogodio u jutarnjim satima, a počinili su ga pripadnici jedinice za posebne namjene "Zulfikar".

Pred Haaškim sudom nijedan bošnjački dužnosnik ni vojnik nije kažnjen za masovne zločine nad Hrvatima. 
Istina je da je nedavno doneseno nekoliko osuđujućih presuda pred Sudom BiH u slučaju “Trusina”.
Za ovaj zločin pravosnažno su osuđeni Edin Džeko na 13 godina zatvora i Rasema Handanović, koja je po priznanju krivnje osuđena na pet i pol godina zatvora.
Sud BiH je zbog ovog zločina izrekao i presudu od 15 godina Nihadu Bojadžiću, Nedžad Hodžić je osuđen na 12, a Mensur Memić na deset godina. Dževad Salčin i Senad Hakalović pravosnažno su oslobođeni odgovornosti za zločine.

No, postavlja se pitanje za visoke dužnosnike u ovome slučaju, prije svega o glavnom nalogodavcu akcije koji je na slobodi.

Komemoracij i u Ahmićima

Danas će se komemorirati i na uspomenu na žrtve i u Ahmićima koje su stradale na današnji dan  16. travnja 1993. godine.

U Ahmićima je ubijeno 116 bošnjačkih civila i vojnika, a u Trusini su ubijena 22 hrvatska civila i vojnika. Za Ahmiće je pred Haaškim sudom osuđen Dario Kordić na 25 godina zatvora, a ratni zapovjednik vojne policije HVO-a u središnjoj Bosni Vlado Šantić i Drago Josipović, koji su sudjelovali u napadu na Ahmiće, osuđeni su u Haagu na 18 i 12 godina zatvora. Na deset godina u Haagu je osuđen i Miroslav Bralo, koji je srušio džamiju u tom selu.

vecernji.ba/HIA.com.hr
foto:vecernji.ba

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.