Uz specijalku, u atriju palače Varaždinske županije, održan prvi Vintage Day

vintage day


U nedjelju, 3. lipnja, u atriju palače Varaždinske županije održan je prvi varaždinski Vintage Day. Naziv je je to za manifestaciju koja nas vraća u pedesete godine prošlog stoljeća, kad se vozilo bicikl specijalku oko koje je u nekadašnjem Varaždinu, gradu bicikala sve do današnjih dana ostala fama te je danas na tu temu isprepletena i čitava priča o životu, pomalo romansirana kako i priliči današnjem doživljaju tog zapravo pomalo Pin-up stila.
Kako kažu organizatori, među kojima je i Natalija Martinčević, predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije bilo je to vrijeme positive, specifičnog modnog izričaja, kada su biciklističkim svijetom vladale „specijalke“ kao prijevozno sredstvo i statusni simbol za koje su mnogi vjerovali da će prestankom proizvodnje 1985. godine otići u povijest.
Ali kao i kod odjeće i „specijalke“ se eto vraćaju kao sjećanje na minula vremena zahvaljujući ovogodišnjoj manifestaciji Vintage Day, jer glavni događaj bila je 55 kilometara duga biciklistička tura pod nazivom „Varazdiensia 1895“ na „specijalkama“ uz neizostavni retro outfit toga doba.
A u ženskom stilo trebalo je samo posegnuti za odjećom iz bakinog ormara, nabaciti crveni ruž, uz naglašene trepavice, mašne u kosi, pin-up frizure, i doći po mogućnosti na Vespi, ili oldtimer biciklima odnosno automobilima. U atriju je glazbenu kulisu stvarao gramofon i glazba s vinila, pilo se limunadu, pjenušac je poslužen s jagodama, a od jačih pića The dry Martini, Gin & Tonic, Aperol, domaći sok od jabuka i kava s čokoladnim mrvicama i karamelom.Posjetitelji su mogli dobiti besplatnu frizuru u pin-up stilu, a uz pijuckanje popričati i s Karlom Čović, brončanom trostrukom Ironwoman (11 km plivanja, 560 km biciklističke utrke i 126 km trčanja), ili s Robertom Setnikom, deseterostrukim Ironmanom.
aU program su sudjelovali: Ivana Filipović – zaljubljenica u vintage i pin-up modni izričaj, Mirela Magdić, make up artisti i dugogodišnja kazališna šminkerica, Michlela Matulić iz frizerskog salona Maat prezentirala je retro frizure, Ivica Kolarek, DJ na vinilu, a bili su tu i Oldtimer klub Varaždin, Karla Čović, Robert Setnik, Nenad Šimunko, Matis Outdoor, Kristijan Petrović Kiki i Trio Decoro, koji je oduševio publiku svojim koncertom.

Natalija Martinćević rekla nam je da je organizatorima bio cilj oživjeti prekrasan prostor atrija županijske palače.- Ovim događanjem želimo podsjetiti da je Varaždin oduvijek bio grad bicikala, a zanimljivo je i da je 1895 u Varaždinu održana prva biciklistička utrka, bili smo dakle prije Tour de Francea.To je ujedno i svojevrstan hommage toj utrci, a budući da se tzv specijalke vežu uz 50. godine prošlog stoljeća odlučili smo i cijelu manifestaciju posvetiti tom uzbudljivom razdoblju 320 stoljeća, u kojem je vladala poslijeratna euforija i život počeo poprimati neke mondene tokove, koje ćemo rekonstruirati i uživo pokazati novim generacijama - rekla je Natalija Miartinčević.   

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.