Kalinjingrad – grad Imanuela Kanta, Baltika i jantara

KALJINJINGRAD

Kakva se samo sreća nasmiješila hrvatskim navijačima pa na utakmice SP u nogometu neće morati putovati tisuće i tisuće kilometara? Grad Kalinjingrad leži na obalama rijeke Pregolje,  odmah u blizini Poljske i Litve i u njemu živi oko pola milijuna stanovnika. Najnevjerojatniji jeto grad od sva tri grada u kojem će igrati naša reprezentacija jer je zemljopisno udaljen od Rusije (od Moskve čak 1258 kilometara), smješten na Baltičkom moru, okružen Litvom i Poljskom te bliži mnogim europskim glavnim gradovima nego Moskvi.

Iz njega razglednica prema Hrvatskoj i ostatku Europe putuje mjesecima i možda stigne do sljedećeg svjetskog prvenstva (jer se prvo otprema brodovima preko Moskve?!), nitko se zbog toga ne uzrujava, ljudi su nasmiješeni, čine mi se dosta veseliji nego Moskovljani, a i troškovi života su puno niži nego u ruskom glavnom gradu. A ima i disko klubova i zabave za svakoga.Sjedište je tu Baltičke flote ratne mornarice (predluka Baltijsk s kojom je Kalinjingrad povezan 40-kilometarskim  plovnim kanalom i koja se nikad ne zaledi op.a.). To je bila glavna luka i za vrijeme Hladnog rata u kojoj je bilo smješteno čak pola milijuna vojnika za razliku od danas, kada ih prema nekim pretpostavkama, ima oko 30.000. 

 Putinov Trojanski konj

Sve se to osjeti u zraku, hladnom uglavnom, a bliski Baltik daje posebnu čar posebno ukoliko se nedjeljom vlakom ili autobusom (za nekoliko rubalja) uputite na obalu u obližnji Zelenogradsk i Svetlogorsk u potragu za  jantarom, amorfno žuto-smeđim mineralom iz skupine fosilnih smola koji navodno ima i magične moći?! Ukoliko i vi budete u Kalinjingradu, pravi bi grijeh bio ne posjetiti Baltik, okupati se zajedno s labudovima i u slobodno vrijeme uživati u kvasu i votki. Kvas je, za one koji ne znaju, ruski narodni slaboalkoholni hladni napitak (ljeti se na ulici prodaje iz cisterni) dobiven fermentacijom raži i mljevenog ječma, raženog brašna i šećera, a izuzetno je zdrav za one koji imaju problema s jetrom, gastritisom i povišenim krvnim tlakom. Kalinjingrad je značajno industrijsko središte. Uz razvijenu metalnu industriju (tvornice lokomotiva, željezničkih vagona, građevinskih strojeva i lučkih uređaja) te brodogradnju, znatna je drvna, tekstilna, kemijska i prehrambena (riblje i mesne konzerve), a u novije vrijeme i automobilska industrija. Sve do 1945. Kalinjingrad se zvao Kenigsberg i bio glavni grad Pruske (osnovan je 1255.), a tek nakon 2. svjetskog rata mijenja ima po Mihailu Ivanoviču Kalinjinu, boljševičkom revolucionaru koji je vladao Sovjetskim Savezom od 1919. do 1946. Nekad njemački grad, brzo postaje sovjetski, a i danas ima izuzetan geopolitički značaj za Rusiju i mnogi ga nazivaju Putinovim Trojanskim konjem jer se nalazi u srcu NATO saveza.

Tijekom II. svjetskog rata stradalo više od 90 posto zgrada; od arhitektonskih spomenika ističu se ostatci dvorca iz XIII. st., katedrala iz XIV. st. i druge crkve. Moderno izgrađeni Kalinjingrad nastavlja svoju kulturnu tradiciju; sveučilište, znanstveno‑istraživački institut za ribarstvo i oceanografiju Baltika, zoološki vrt i druge ustanove; na nekadašnjem sveučilištu Albertina (osnovano 1544., zatvoreno 1945) predavao je i Immanuel Kant koji je u tom gradu i rođen. U njemu se do II. svjetskog rata nalazio veliki Pruski kraljevski dvorac. Zanimljivo je da su svi Nijemci koji su tamo živjeli prisiljno iseljeni i grad su naselili doseljenici iz ostalih republika SSSR-a.

Na mjestu na kojem se do rata nalazila kraljevska palača, podignuta je zgrada od 22 kata, popularna Sovjetska kuća, proglašena najružnijom zgradom na ruskom području. Budući da se ispod tla nalazi mnogo tunela, zgrada je polako počela tonuti, ali svejedno još stoji na mjestu, iako u njoj nitko ne živi.Kalinjingrad za vrijeme Svjetskog prvenstva neće biti preskup grad, barem što se jela i pića tiče, a pretpostavlja se da će cijene skočiti i tridesetak posto. Računajući da su cijene hrane i pića sada tridesetak posto niže nego u Hrvatskoj, nećete se šokirati. Samo se opustite i navijajte!

 Kalinjingrad poput Hong Konga?

Susjedne Litva, Estonija i Latvija, nekadašnje države SSSR-a, sačuvale su svoju neovisnost i sada su članice Europske Unije. Međutim, „odsjekle“ su Kalinjingrad od matice Rusije pa je taj zanimljivi grad s Moskvom povezan željezničkom prugom preko Litve i Bjelorusije. Priča se da su Rusi od Kalinjingrada željeli stvoriti metropolu po uzoru na Hong Kong, ali bezuspješno zbog mnogih razloga koji nisu išli u prilog toj ideji. Jedan je od razloga i kriminal! U pregovorima Rusije i EU postignut je 2002. okvirni sporazum o tranzitnim pitanjima, koji treba olakšati promet između Kalinjingradske oblasti i ostatka Rusije

 

RJEČNIK:

KRUH  khleb    хлеб 

 

PIVO   pivo   пиво

 

VINO   vino  вино

 

VOTKA  vodka  водка

 

KVAS   kvas   квас

 

SENDVIČ  sendvich  сэндвич

 

KOBASICA  kolbasa   колбаса

STADION  stadion  стадион

 

NOGOMET futbol  футбол

 

DJEVOJKA devushka   девушка

 

AUTOBUS  avtobus  автобус

 

VLAK  poyezd  поезд

 

ZRAKOPLOV samoljot  самолет

 

DOBRO JUTRO dobroye utro доброе утро

 

DOBAR DAN   khoroshego dnya  хорошего дня 

 

LAKU NOĆ  spokoynoy nochi  спокойной ночи POBJEDA     pobeda   победа

 

HRVATSKA   Khorvatiya  Хорватия 

 

VOLIM TE!   YA lyublyu tebya   Я люблю тебя

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.