U Čakovcu obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama uz moto – “Reci NE nasilju!”

U Čakovcu obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama uz moto – “Reci NE nasilju!”

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, u suradnji s Hrvatskim zavodom za socijalni rad – Područni ured Čakovec, Obiteljskim centrom – Područna služba međimurska, Policijskom upravom međimurskom, Domom za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“ Čakovec i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Međimurske županije u Čakovcu je obilježilo 22. rujna – Nacionalni dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Uz slogan i nit vodilju obilježavanja – Reci „ne nasilju“, na čakovečkom Trgu republike poslali su poruku nulte stope tolerancije na nasilje, uz simboliku 13 pari cipela za 13 preminulih žena u 2022.

U akciju su se uključili i učenici Srednje škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec koji su na prigodnom štandu učili o važnosti prevencije i edukacije te poslali i osobnu poruku osude nasilja. Ispred Povjerenstava za ravnopravnost spolova Grada Čakovca i Međimurske županije predsjednica gradskog povjerenstva Franciska Ćetković, ujedno predsjednica Udruge umirovljenika Grada Čakovca, pritom je naglasila kako je upravo prevencija najvažnija i kako je ključno educirati djecu i mlade kako bi bili socijalno odgovorne osobe.

Spomenimo kako su se akciji uz organizatore, građane, srednjoškolce i volontere pridružili i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga te time poslali poruku – NE NASILJU!

Kako je pritom napomenuto, rodno uvjetovano nasilje nije privatna stvar pojedinca već se radi o opće društvenom problemu. Stoga organizatori obilježavanja ovakvih tipa traže odlučnije postupanje institucija društva u zaštiti žrtava, suzbijanju nasilja u obitelji kao i bilo kojeg oblika nasilja. Prema riječima predsjednice povjerenstva, Hrvatska je 3. zemlja u Europi prema broju ubijenih žena, a u posljednjih 20 godina u našoj zemlji život je izgubili gotovo 400 žena.

Pomaka u prevenciji ovakvih nemilih događaja, u smanjenju crne brojke, ali i većim kaznama za prekršitelje ima, pa je tako najavljen niz zakonskih promjena u ingerenciji Vlade RH. Kako kažu, upravo je to odrađeno dijelom i na inicijativu nevladinih udruga civilnih društva, čemu su doprinijele i akcije ovakvog tipa koje osvješćuju javnost o ovom problemu.

“Vlada RH prije nepunih mjesec dana donijela je niz zakonskih promjena koje se odnose na kazneni i obiteljski zakon, Zakon o sprečavanju nasilja u obitelji te što je posebno važno uvodi se kazneno djelo femicida, to je ubojstvo žena na posebno okrutan način. Očekuje se da se s novim promjenama ide u javnu raspravu, nakon toga u saborsku proceduru, a uvođenje se očekuje od 1. siječnja 2024. godine. U novom setu zakona, osim uvođenja kaznenog dijela femicida, spolno zlostavljanje iz prekršajnog prelazi u kazneno djelo, a nizom zakonskih obveza intencija je zaštititi žrtvu”, objasnila je Ćetković i dodala kako se osniva fond pri resornom ministarstvu koji će zaštiti roditelja kojem se za djecu ne plaća alimentacija, što je ujedno jedan vid zlostavljanja i zanemarivanja. Novina je i mjera približavanja koja će iznositi najmanje 50 metara, a ukoliko se mjera prekrši zamjenjuje se kaznom istražnog zatvora.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.