Hrvatski skijaši optimistični uoči nastupa na Sljemenu:„Navijači će nam biti jak vjetar u leđa, želimo ulazak u drugu vožnju“

Hrvatski skijaši optimistični uoči nastupa na Sljemenu:„Navijači će nam biti jak vjetar u leđa, želimo ulazak u drugu vožnju“

Najbolje svjetske slalomašice i slalomaši tijekom subote i nedjelje vozit će utrke Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“, a pred domaćom će se publikom poznatom sljemenskom stazom spustiti čak sedam hrvatskih predstavnika. Hrvatske boje u ženskoj utrci prvog od dva natjecateljska dana branit će Andrea Komšić.

 „ Veselim se sljemenskoj utrci jer je skijanje pred domaćom publikom uvijek dodatni motiv. Zasigurno će mi podrška navijača biti vjetar u leđa, osobito u onih zadnjih deset zavoja kada je najteže. Na utrku ove subote dolazi i moja obitelj što mi puno znači uoči samog nastupa “, izjavila je Andrea  na današnjoj konferenciji za novinare u Tomislavovom domu na Sljemenu koja je svoj prvi nastup na Crvenom spustu zabilježila još 2013. godine sa svega 16 godina. „ Sada sam mnogo zrelija i iskusnija te vjerujem kako bi sve trebalo biti na svome mjestu tijekom vožnje. Plasman u drugu vožnju Snježne kraljice jako bi me razveselio. Tu sa m i znam da mogu. Maksimalno sam fokusirana, moram dati sve od sebe i znam da će tada i rezultat biti dobar “, poručila je.

 U nedjelju, drugog natjecateljskog dana, u muškoj će konkurenciji skijati šest naših skijaša – Istok Rodeš, Matej Vidović, Elias Kolega, Filip Zubčić, Samuel Kolega te Leon Nikić. Uz njih će po sljemenskom Crvenom spustu skijati i legendarni Ivica Kostelić u ulozi predvozača s kamerom uoči obje utrke.

 Istoku Rodešu sljemenska utrka dolazi u sjajnom trenutku, budući da je prije dva tjedna u talijanskoj Madonni di Campiglio na slalomskoj utrci Svjetskog skijaškog kupa osvojio odlično sedmo mjesto s trećim najbržim vremenom druge vožnje unatoč visokom startnom broju 66. „Već duže vrijeme na treninzima jako d obro skijam, pokazujem što mogu te se nadam kako i u nedjelju mogu nastavit i u smjeru u kojemu sam krenuo ove sezone. Uvjeti za trening na Crvenom spustu su jako dobri , definitivno najbolji ove godine. Što se tiče plasmana, ne želim se ograničavati na ulazak u najboljih trideset ili deset, već samo razmišljam o tome kak o najbolje odraditi cijelu vožnju. Smatram kako ove godine nisam još pokazao svoje najbolje skijanje i to mi je cilj, kako na Sljemenu, tako i u nastavku sezone. Nastup pred domaćom p u blik o m mi n e p r e d s t a vlja p ritis a k , v e ć n a p r o tiv , s a m o d o d a t a n m o tiv “ , poručio je Istok i pritom pohvalio cijelu slalomsku ekipu u reprezentaciji: „Već sada imamo najbolju sla lomsku ekipu koja je mlada i ja k o dobra. Ako nam se da dovoljno vremena siguran sam da možemo napraviti mnogo. Mišljenja sam da je ova slalomska ekipa najjača koju smo imali“.

Svoj novi nastup na Snježnoj kraljici zabilježit će Elias Kolega koji je trenutno vodeći skijaš u ukupnom poretku Europskog kupa. „ Ove sezone ostvarujem jako dobre rezultate u E u ropskom kupu te se trudim u u t r k a m a S vje t s k o g k u p a o s t v a riti gla v ni cilj, a t o je ula z a k u d r u g e v o ž nje . P rije d vije g o din e m i je nedostajalo vrlo malo za ul azak u drugu vožnju na Sljemenu. Imao sam jednu manju grešku te se često prisjetim upravo te utrke. Sada sam ipak dvije godine stariji, imam puno više iskustva i nadam se da ću u nedjelju odvoziti još bolje nego tada. Crveni spust je jedna od najdužih slal omskih utrka u Svjetskom kupu. T reba biti koncentriran od početka do kraja, pogotovo na slalom - livadi koj a je ponekad odlučujuć a za krajnji plasman. Staza je to koju treba napasti od samog početka “, poručio je Elias.

Njegov mlađi brat Samuel Kolega zabilježit će u nedjelju svoj drugi nastup na utrkama Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“: „Sada skij a m puno bolje u odnosu na prošlu godinu u ovo vrijeme te sam u vrlo dobroj formi. Dakako, time su mi i rezultati bolji. Cilj mi je u ned jelju uhvatiti što bolji rezultat, ali ne zamaram se plasmanom . N a Crvenom spust u je teško uhvatiti savrš enu vožnju od vrha do ciljne ravnine , ali dat ću sve od sebe kako bi h pružio najbolju izvedbu“.

Filip Zubčić je dosad triput nastupio na utrkama Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“, a prije četiri godine zauzeo je 15. mjesto. Filip je ove sezone svoje prve bodove u Svjetskom kupu osvojio početkom prosinca prošle godine na veleslalomu u Val d'Isereu kada je utrku završio na 13. mjestu, a dva tjedna kasnije uhvatio je 20. mjesto u istoj disciplini u austrijskom Saalbach-Hinterglemmu. Dobrom se rezultatu nada i ovog puta pred domaćom publikom. „Spreman sam za sljemenske utrke. Kada su slalomski treninzi u pitanju, u dobrom sam ritmu . Nije mi cilj voziti samo jednu disciplinu, već nastojim biti svestran . Volim i brze discipline, ali sla lom i veleslalom su mi uvijek prioritet. Rezultati iz 2015. na Sljemenu kada smo Ivica i ja osvojili bodove samo su mi dodatni motiv te mi daju unutarnji mir “ .

Devetnaestogodišnjem Leonu Nikiću ovo će biti debitantski nastup na Sljemenu i prilika da odmjeri snage s iskusnijim kolegama u Svjetskom kupu. „ Na Crvenom spustu skijao sam od malih nogu. Kvalitetno treniram posljednja dva dana i osjećam se jako dobro. Također, velika je čast nastupati rame uz ra m e kraj Hirschera i ostalih skijaša najvišeg kalibra. U dobroj sam formi, želim pokazati najbolje od sebe pred domaćim navijačima i nadam se dobrom rezultatu “.

Od svih sedam skijaša koji će predstavljati Hrvatsku na Sljemenu konferenciji za medije jedino nije mogao prisustvovati Matej Vidović, koji je u to vrijeme odrađivao trening te nije bilo moguće terminski uskladiti obje aktivnosti. Matej je nedavno na utrci u Madonni di Campiglio ostvario rezultat karijere, osvojivši 18. mjesto. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.