Prvi svjetski naslov za Dansku, u finalu nadigrali Norvežane, Francuzima bronca

Prvi svjetski naslov za Dansku, u finalu nadigrali Norvežane, Francuzima bronca

Danski rukometaši osvojili su prvi naslov svjetskih prvaka na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj svladavši u finalu Svjetskog prvenstva u Herningu Norvešku 31-22 (18-11)! Danci su do naslova, zapravo, došli već u prvom dijelu, koji su dobili s ogromnih sedam razlike (18-11) nošeni fanatičnim bodrenjem 18.000 svojih fanova i naravno, ponajviše, zahvaljujući sedam obrana vratara Nicklasa Landina. U drugom poluvremenu ta je prednost Danaca još i narasla, a favorizirani Norvežani doživjeli su pravi potop. 
Kod Danaca su prednjačili Mikel Hansen sa sedam i Morten Olsen s pet golova, dok je kod Norvežana Magnus Jondahl zabio osam, a Sander Sagosen tri gola. 
Danci su dosad triput gubili u finalima SP-a (1967., 2011., 2013.), a naslov su osvojili sa svih deset pobjeda. Norvežani su srebrom ponovili prošlo SP kada su u finalu izgubili od također domaćina Francuske. 

Danska je igrala sjajno, raznovrsno u napadu i jako čvrsto u obrani. Niklas Landin se pojavio svaki put kada je trebalo zaustaviti neki norveški napad, a Mikkel Hansen se, osim što je bio najbolji strijelac svoje momčadi, koncentrirao na razigravanje svoje momčadi. S druge strane, Norveška nije imala 'plan b'. Ako im ne bi uspjelo postići gol iz brze akcije čim bi dobili loptu, ne bi imali nikakvih rješenja u napadu. Danska obrana se pokazala kao prevelik zalogaj za njih, a tu je bio i Landin kad god je trebalo. Pomalo čudi da norveški Christian Berge u niti jednom trenutku nije pokušao izvaditi vratara, odnosno napasti Dance sa sedam igrača u polju. No, on nije odustajao od svojeg rukometa, a na kraju mu se to nije isplatilo. Danska je po prvi put u povijesti postala svjetski prvak u rukometu. Finalnu utakmicu prvenstva sudio je hrvatski par Matija Gubica i Josip Milošević. 

Francuzi do bronce golom Nikole Karabatića u zadnjoj sekundi

Rukometna reprezentacija Francuske osvojila je treće mjesto nakon što je u susretu za broncu u Herningu pobijedila Njemačku 26-25 (9-13), i to „brončanim“ golom Nikole Karabatića u posljednjoj sekundi. Zanimljivo, i u njihovoj prvoj utakmici u skupini Francuzi su također zabili u zadnjoj sekundi, ali za neriješen rezultat.
Trikolori su na ovo prvenstvo stigli kao dvostruki branitelji naslova (2017., 2015.) te vlasnici četiri zlata na zadnjih pet svjetskih prvenstava, međutim u Njemačkoj i Danskoj morali su se zadovoljiti broncom. Bila je to njihova jedanaesta medalja na svjetskim prvenstvima pri čemu četvrta bronca uz jedno srebro i čak šest zlata.
Njemačka je posljednju medalju na Svjetskom prvenstvu osvojila 2007. kada je kao domaćin osvojila zlato. Domaćini su bolje otvorila susret, praktički cijelo prvo poluvrijeme je bila je u vodstvu, a na poluvrijeme je otišla s +4 (13-9).

Francuzi su u prvih sedam minuta nastavka preokrenuli rezultat i serijom 6-1 stigla do vodstva 15-14. U 43. minuti Francuska je imala dva gola prednosti (18-16), no Njemačka je ubrzo izjednačila (19-19) i u posljednjih 10 minuta ušlo se u egalu (20-20).

U nastavku susreta igralo se gol za gol, pa se u zadnju minutu se ušlo s rezultatom 25-25. U posljednjih 60 sekundi vidjeli smo pravu dramu. Prvo su Francuzi propustili priliku za vodstvo nakon što je Silvio Heinevetter obranio udarac s krila Lucu Abalou, da bi Njemačka u kontri izgubila loptu za pobjedu. Lijevo krilo Musche izgubilo je loptu 5-6 sekundi prije kraja i Francuzi su brzom kontrom stigli do pobjedničkog gola kojeg je u zadnjoj sekundi zabio Nikola Karabatić.

Foto: Reuters

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.