Za vrijeme Adventa u Varaždinu 25 posto više turista, ostvaren turistički promet u iznosu od 121,3 milijuna kuna

ledena čarolija

Za vrijeme Adventa u Varaždinu 25 posto više turista, ostvaren turistički promet u iznosu od 121,3 milijuna kuna, izvijestikla je Turistička zajednica grada Varaždina, a sjajne rezultate zabilježila je i ledena čarolija, u organizaciji i realizaciji Gradske tržnice. Za vrijeme manifestacije Advent u Varaždinu, odnosno u razdoblju adventskih i novogodišnjih događanja (1.12.2018.- 6.1.2019.), u Varaždinu je boravilo 25 posto više turista te je ostvareno 11 posto više noćenja nego za vrijeme Adventa 2017. (1.prosinca 2017. – 6.prosinca 2018.). Prema podacima iz eVisitora od ukupnog broja dolazaka, domaćih je turista bilo 60 posto, a od ukupnog broja noćenja, domaći su gosti ostvarili 57 posto noćenja.

U adventskom su razdoblju u Varaždinu boravili turisti iz 43 zemalja, a od stranih turista najviše ih je bilo iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Austrije, Slovenije, Italije, Srbije, Mađarske i Koreje.Podacima iz sustava eVisitor treba pridodati i jednodnevne goste. Prema statistici TZGV-a te podacima Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždin tijekom prosinca u gradu je bilo 20-ak jednodnevnih grupa.Za vrijeme manifestacije Advent u Varaždinu 2018. u gradu je prema podacima Porezne uprave Varaždin ostvaren turistički promet u iznosu od 121,3 milijuna kuna, što je 1 posto, odnosno 1,7 milijuna kuna više nego u istom razdoblju Adventa u Varaždinu 2017.Uz Turističku zajednicu i Grad Varaždin, u organizaciji Adventa sudjelovala su i tri suorganizatora: Gradska tržnica, koja je bila zadužena za Ledenu čaroliju, Show Concept koji je organizirao Igloo bar i PR Lady koja je bila zadužena za Advent na Stančiću. Koncertni ured Varaždin organizirao je program dočeka Nove godine na Korzu.Za vrijeme Adventa održano je preko 100 različitih programa, od čega 27 glazbenih te je na prostoru održavanja manifestacije bila postavljena 41 kućica, od čega 16 ugostiteljskih i 25 izlagačkih.Ledena čarolija koja je preseljena na novu lokaciju, Stari grad, i koja je uz klizalište obogaćena novom, jedinstvenom atrakcijom, ledenim toboganom, postigla je najbolje rezultate u posljednje četiri godine, koliko se ovaj program održava.

Od 6. prosinca 2018. do 20. siječnja 2019. svoje je klizačke sposobnosti isprobalo 26.000 klizača, čak tisuću više nego godinu ranije, a na ledenom toboganu zabilježeno je 34.000 spustova. Ledenu je čaroliju posjetilo oko 70.000 posjetitelja, što je 15.000 više nego godinu ranije. Uz klizalište i ledeni tobogan, adventski sadržaj na Starom gradu obogaćen je i kućicom Djeda Mraza te Igloo barom, kao prvim takvim u Hrvatskoj. Kućicu Djeda Mraza posjetilo je više od dvije tisuće posjetitelja iz cijele Hrvatske, od Zagreba, Slavonije, Istre do Dubrovnika, te iz Slovenije, Mađarske, Njemačke, Italije, Malte, Argentine, SAD-a…. Igloo bar na Starom gradu u 40 je dana posjetilo oko 20.000 posjetitelja.

Izvješće o Ledenoj čaroliji podnio Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice

'Ledena čarolija', kako nazivamo dio Adventa u Varaždinu koji se odnosi na klizalište i druge zimske aktivnosti na otvorenom, ove je godine postigao najbolje rezultate u posljednje četiri godine, koliko se dugo ovaj program održava.  S Kapucinskog trga klizalište je ove sezone preseljeno na Stari grad, a kako bi sve bilo još zanimljivije Varaždincima i brojnim gostima koji su Varaždin posjetili tijekom adventa, klizalištu je dodan i ledeni tobogan – trideset metara dugački ledeni spust, jedinstvena atrakcija te vrste u Hrvatskoj.

'Ledena čarolija' na Starome gradu održavala se od 6. prosinca 2018. do 20. siječnja 2019. Ove godine klizalo je 26.000 klizača, čak tisuću više nego lani, a na ledenom toboganu zabilježeno je 34.000 spustova. Ukupan procijenjeni broj posjetitelja manifestacije je 70.000 što je čak 15.000 posjetitelja više nego lani. S obzirom na brojčane pokazatelje, zaključujemo da je ledeni tobogan odlično prihvaćen, te da zajedno s klizalištem i ugostiteljskom ponudom na Starom gradu, uvjerljivo održava status najatraktivnijeg sadržaja Adventa u Varaždinu.

U sklopu 'Ledene čarolije', i ove je sezone od 2. do 11. siječnja organizirana škola klizanja koju je pohađalo dvjesto djece predškolske i školske dobi. Interes za školu iz godine u godinu sve je veći, kapacitet škole popunjen je već početkom prosinca. Zanimljivo je istaknuti da iz sezone u sezonu bilježimo polaznike koji se rado ponovno prijavljuju, jer osim učenja klizanja, škola je i izvanredna razonoda za djecu tijekom zimskih praznika. Ove godine mnogi su polaznici tako stekli status 'naprednih klizača' i 'majstora klizanja'. Zbog odličnog odaziva možemo zaključiti da ni idućih sezona klizača neće nedostajati, jer naši su polaznici sigurni posjetitelji budućih 'Ledenih čarolija' i najbolji ambasadori ove manifestacije.

Ledenim aktivnostima na Starom gradu tijekom Adventa u Varaždinu pridružili smo i bogatu ugostiteljsku ponudu. U organizaciji Gradske tržnice iznajmljene su dvije ugostiteljske kućice, svaka površine deset kvadratnih metara s ograđenom terasom površine pedeset kvadratnih metara. Ugostiteljska ponuda s toplim napitcima i dobrom hranom zaokružila je odličan rezultat ovosezonske 'Ledene čarolije'.  

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.