Mikaela Shiffrin svjetska prvakinja u superveleslalomu

Mikaela Shiffrin svjetska prvakinja u superveleslalomu

Mikaela Shiffrin osvojila je naslov svjetske prvakinje u superveleslalomu na SP-u u alpskom skijanju koji se od 4. do 17. siječnja održava u švedskom Äreu. Amerikanka je ostvarila dvije stotinke bolje vrijeme od srebrne Talijanke Sofije Goggije, a pet stotinki od brončane Švicarke Corinne Suter.

Na nešto skraćenoj stazi, jer je start pomaknut niže zbog jakog vjetra, 23-godišnja Amerikanka potvrdila je kako ove sezone nije najbolja samo u tehničkim disciplinama već je postala i vrhunska skijašica u brzim disciplinama. Shiffrin je ranije ove sezone ostvarila čak tri pobjede u superveleslalomu u Svjetskom kupu (Lake Louise, Sankt Moritz, Cortina d'Ampezzo) što su joj bile prve pobjede u ovoj disciplini u karijeri, a vrhunsku formu pokazala je i na SP-u.

Mikaela je ove sezone u Svjetskom kupu ostvarila čak 13 pobjeda, i to u svojim omiljenim disciplinama slalomu, veleslalomu i superveleslalomu. Stoga će do kraja Svjetskog prvenstva imati još najmanje dvije prilike da se popne na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

Srebrnu medalju u današnjem superveleslalomu osvojila je Sofia Goggia sa svega dvije stotinke zaostatka za pobjednicom. Najveće iznenađenje je brončana medalja 24-godišnje Corrine Suter, koja dosada u karijeri nije ostvarila niti jedno pobjedničko postolje u Svjetskom kupu, ali je veliki potencijal naznačila osvajanjem naslova svjetske juniorske prvakinje u spustu i superveleslalomu prije pet godina u Jasni.

Lindsay Vonn, jedna od najboljih skijašica svih vremena pala u današnjoj trci. Međutim, nakon što ju je na stati pregledala ljekarska ekipa Vonn je ustala i odskijala niz stazu. Vonn je zbog konstantnih bolova u oba koljena nedavno najavila da će joj trke superveleslaloma i spusta na Svjetskom prvenstvu biti posljednje u karijeri.

Braniteljica naslova otprije dvije godine Austrijanka Nicole Schmidhofer završila je na 11. poziciji sa 69 stotinki iza Shiffrin, dok je senzacionalna olimpijska pobjednica iz Pjongčanga Čehinja Ester Ledecka sa 2.80 sekundi zaostatka zauzela tek 27. mjesto.

Hrvatska na Svjetskom prvenstvu ima osam predstavnika - skijašicu Andreu Komšić te sedam skijaša Filip Zubčić, Matej Vidović, Istok Rodeš, Elias Kolega, Samuel Kolega, Natko Zrnčić Dim te Leon Nikić. Komšić planira veleslalomski i slalomski nastup. Zubčić bi trebao nastupiti u četiri discipline - superveleslalomu, alpskoj kombinaciji, veleslalomu i slalomu. U slalomu će uz Zubčića nastupiti Matej Vidović, Elias Kolega i Istok Rodeš. Natko Zrnćić Dim planira nastup u superveleslalomu, spustu i alpskoj kombinaciji, a Samuel Kolega i Leon Nikić u veleslalomu. U veleslalomskom nastupu će im se pridružiti i Elias Kolega.

Foto:Reuters

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.