Čudesna Slovenka Ilka Štuhec obranila naslov svjetske prvakinje i poslala Lindsey Vonn u mirovinu s broncom

Čudesna Slovenka Ilka Štuhec obranila naslov svjetske prvakinje i poslala Lindsey Vonn u mirovinu s broncom

Najbolja slovenska skijašica 28-godišnja Ilka Štuhec obranila je naslov svjetske prvakinje u spustu na skraćenoj stazi u švedskom Areu, na kojoj je za 23 stotinke nadmašila Švicarku Corinne Suter, a za 49 stotinki je bila brža od Amerikanke Lindsey Vonn, koja je u zadnjoj utrci u karijeri osvojila brončanu medalju.  
Čudesna priča ove Mariborčanke krenula je u prosincu 2016. godine, kada je s 26 godina prvi put upisala pobjedu u svjetskom kupu. Zaredala je tada Štuhec s pobjedama, no kako je skijanje prilično opasan sport, i Slovenki se dogodila ozljeda. Naime, u listopadu 2017. godine, na jednom je treningu ozlijedila ligamente koljena zbog čeja je propustila cijelu sezonu, ali i Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu. Nakon oporavka koji je bio dug (20 mjeseci) i mukotrpan, i kada su neki čak i pomislili da se Štuhec nikada više neće vratiti, ona je preživjela taj pakao oko oporavka i u prosincu 2018. godine pokazala koliko je posebna.

U svojoj 29. godini ponovno je pobijedila u utrci svjetskog kupa. Bilo je to u Val Gardeni. Sve svoje muke sjajno je naplatila novi naslovom svjetske prvakinje, nakon što je u Areu odvozila najbrži spust, ostatvivši iza sebe Švicarku Corinne Suter (+0.23) ali i jednu od najvećih skijašica ikad, Amerikanku Lindsey Vonn (+0.49), koja je se na oproštaju od skijanja morala zadovoljiti brončanom medaljom. Ilka Štuhec je tako postala prva skijašica od Švicarke Marije Walliser koja je uspjela obraniti naslov svjetske prvakinje u spustu. Walliser je svoje naslove osvajala u Crans Montani 1987. i Vailu 1989., dok je Mariborčanka prvo zlato osvojila 2017. u St. Moritzu. Corinne Suter je bronci iz superveleslaloma dodala spustaško srebro.

Amerikanka Lindsay Vonn je osvajanjem bronce postavila još jedan rekord, postavši jedina skijašica koja je osvajala odličja na šest svjetskih prvenstava. I prve dvije medalje osvojila je u Areu prije 12 godina, srebra u spustu i superveleslalomu. Karijeru je zaključila sa dva zlata, tri srebra i tri bronce sa šest svjetskih prvenstava.

U ponedjeljak je na Svjetskom prvenstvu na rasporedu alpska kombinacija za skijaše, u kojoj bi se na startu trebali pojaviti i dvojica hrvatskih reprezentativaca, Filip Zubčić i Natko Zrnčić-Dim.

SP skijanje, spust (ž):

  1. Ilka Štuhec (Slo) 1:01.74
  2. Corinne Suter (Švi) +0.23
  3. Lindsey Vonn (SAD) +0.49

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.