Samoborski fašnik "Posel se deli na fašničkoj baušteli"

FAŠNIK SAMOBOR

Deset tisuća maškara doći će na193. Samoborski  fašnik koji će se održati od   22. veljače do 5. ožujka, objavljeno je na konferenciji za medije održanoj u kultnoj krčmi "Gabreku 1929".Šarene dječje povorke, satirični nastupi uz alegorijska kola Samoboraca i Samoborki, gostujuće maskirane grupe iz cijele Hrvatske i Slovenije, bogate nagrade za grupne, pojedinačne i obiteljske maske, glazbeni programi uz neke od najvećih domaćih zvijezda, sportske i zabavne igre za vješte i nevješte, grad ukrašen autorskim dekoracijama, luna park, bogata štandovska ponuda hrane, pića i suvenira te još bogatija ugostiteljska ponuda posebno uređenih samoborskih lokala, tone krafni i kremšnita. 

U petak, 22. veljače u 19 sati na središnjoj pozornici Trga fašničkih velikana nova vlast preuzet će ključeve Grada nakon čega će sve do 5. ožujka Samoborom će vladati Princ, Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal."U radu je spas, u neradu blagostanje, a ja sam uvijek za blagostanje" – poručio je Princ Fašnik, dok su Sraka, Sudec i Fiškal iskoristili priliku i predstavili niz "fašničkih infrastrukturnih projekata za koje će biti potrebne silne radne snage, od vrtićkih do penzionerskih", jer ove godine u zadaću su si dali svima omogućiti posao pod geslom "Posel se deli na fašničkoj baušteli"

Svakog dana birat će se najbolje maske, a one koje se najviše budu dojmile članova stručnog žirija nastupit će u velikom finalu završnog dana 193. Samoborskog fašnika. Od ove godine među maskiranim pukom kretat će se i Fašnička patrola koja će samoinicijativno nagrađivati one maškare koje možda nisu spremne za izlazak na fašničku pozornicu, ali su svojim dobrim raspoloženjem zaslužile biti primjećene.Nagrade će zaslužiti i oni koji obiđu 14 ugostiteljskih punktova i to dokažu pečatima u Fašničkoj putovnici, koja je ove godine ujedno i Radna knjižica. Ispunjenu Putovnicu/Radnu knjižicu treba dostaviti do 5. ožujka u ured Turističke zajednice kako bi se završne večeri izvukli i dobitnici vrijednih nagrada. 

Vikend prijepodneva tradicionalno će biti namijenjena najmlađim maškarama dok će poslijepodneva nuditi programe i za one starije maske, svake večeri uz  koncert. Nastupaju Mladen Grdović (petak, 22. veljače), Neno Belan i Fiumens (subota, 23. veljače), Gazde (nedjelja, 24. veljače), klapa Intrade (petak, 1. ožujka), Songkillers i TBF (subota, 2. ožujka), Slavonske lole (nedjelja, 3. ožujka) te Let 3 i El Combo (utorak, 5. ožujka).Uz njih za glazbene trenutke za velike i male tijekom fašničkih vikenda pobrinut će se i Roko Vušković, Endi, Kreativni nered, Trilikum, Krivi smjer, Daddy Cool, King Size i Fakini.Za najaktivnije maškare pripremljene su i sportsko-zabavne aktivnosti, tradicionalna orijentacijska trka Srakotrk za maskirane mališane, novoizmišljeni Fašnički triatlon na klizalištu u bivšoj vojarni, a demonstrirat će se i umijeće vožnje bagera žmirečki, jer se sprema i Bauštelska utrka.

Središnjim trgom prodefilirat će i maskirani članovi samoborskih mjesnih odbora: Gradska četvrt Južno naselje, zajedno mjesni odbori Vrbovec i Medsave te Domaslovec, Konšćica, Hrastina, Rude i Celine.Događanja prate i  tiskovine Samoborskog fašnika, satirični listovi Sraka i Ričet a  fašnika je u znaku “Bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na Fašnik”. 

 

FOTO: A.Felja

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.