Mediterranean Tourism Forum: „The Great Sea Award“ zaslužnima u promociji i unaprjeđenju mediteranskog turizma

„The Great Sea Award“

Na svjetskoj karti glavnih događanja u turističkom svijetu, nametnuo se Mediterranean Tourism Forum koji se održava početkom godine na Malti. Šesti Forum, od 13. do 15 veljače, okupio je lidere turizma Mediterana, ministre, kraljeve i princeze s Bliskog istoka, Afrike, Europe, Indije i Kine, poslovne ljude, umjetnike i proslavljene glazbenike, sve do IT-jevaca, predsjednika država, čelnika UNWTO-a, UNESCO-a, ambasadora, turističkih novinara, hotelijerskih udruga, itd. Idejni začetnik Andrew Agius Muscat, glavni tajnik Mediterranean Tourism Foundation, prepoznao je važnost povezivanja kolega i zemalja Mediterana kako bi se mediteranski bazen što bolje predstavio turistima s dalekih tržišta, ali i na karti turističkih velesila kao zajednički brend.

Prije šest godina okupili su se predstavnici svega nekolicine mediteranskih zemalja, među njima i Hrvatske s predstavnicom, dr. Ivom Bahunek, dugogodišnjom direktoricom nacionalne udruge hotelijera Hrvatske koja je prepoznala mogućnosti suradnje u budućnosti te se angažirala i oko organizacije samog foruma, kao i oko angažmana kolega iz drugih zemalja Europe iz sektora hotelijerstva.
 
Mediterranean Tourism Forum poseban je zbog neraskidive povezanosti malteške hotelske asocijacije i vlade Republike Malte, prvenstveno predsjednice Malte, Marie-Louise Coleiro Preca s turističkim sektorom. Svjesna važnosti turizma za Maltu kao turističku zemlju koja je gotovo sve resurse podredila upravo razvoju glavne državne ekonomske grane, predsjednica Marie Louise Coleiro osnovala je, zajedno s hotelskom asocijacijom Malte, „Mediteransku fondaciju“ čija je glavna svrha promicanje održivog turizma kroz obrazovanje, prije svega mladih i žena u turizmu.
 
Forum je okupio 1500 sudionika iz 45 zemalja svijeta, a njegova glavna tema bile su žene u svjetskom turizmu koje su se okupile kako bi s predsjednicom Malte stvorile „Think Tank“ koji će proizvesti ujednačujuće parametre za poslovanje žena u turizmu, posebice za zemlje u kojima ženska prava nisu dovoljno razvijena niti zastupljena.
 
Među desetak uspješnih žena u sektoru turizma svijeta, bila je i dr. Iva Bahunek koja je predstavila dosadašnje projekte hrvatske hotelske asocijacije, poput programa obrazovanja, programe mentorstva za mlade s naglaskom na žene, predstavila ideje programa popularizacije ugostiteljskih zanimanja s naglaskom na žene kao i rezultate analiza o broju žena u turizmu na vodećim pozicijama u svijetu te dala svoje viđenje smjernica za daljnji rad.
 
Međutim, glavna ovogodišnja inicijativa dr. Bahunek organizacija je Youth Mediterranean Forum od sljedeće godine koji će biti namijenjen mladima zainteresiranima za razvoj turizma u vlastitim zemljama kroz razvoj kulture, običaja, obrazovanja i očuvanja okoliša. Na Forumu su kao govornici nastupili i Karin Mimica koja je govorila o temi Gastronaut Mediterana - Potencijali ghastronomskog i vinskog turizma te Frano Matušić, državni tajnik za turizam RH, a koncert je održao Matej Meštrović.
 
Odbor guvernera Mediteranskog foruma svake godine dodjeljuje nagradu osobama koje doprinose razvoju svjetskog turizma kroz projekte koje sprovode kao i njihov utjecaj na svjetskoj turističkoj sceni. Ove godine, na ceremoniji koju je prenosila malteška državna televizija, nastupio je i proslavljeni hrvatski pijanist Matej Meštrović u okviru programa kojeg je koordinirao poznati talijanski dirigent i pijanist maestro Bruno Santori.
 
Za posebne zasluge u promociji i unaprjeđenju mediteranskog turizma, dodijeljene su nagrade „The Great Sea Award“. Jedna od dobitnica ovogodišnje nagrade bila je jordanska princeza Dana, za doprinos očuvanju kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, zatim Delal Atamdede, predsjednik FIJET-ATURJET-a za očuvanje turističkog novinarstva u svijetu, Huseyn Kurtogullari vlasnik najvećeg turskog turoperatora te direktorica Udruge poslodavca u hotelijerstvu Hrvatske dr. Iva Bahunek za dugogodišnji doprinos razvoju turizma na Mediteranu. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.