Izožba Vlatka Sabo Siročić „Božja kreacija”

BOŽJA REACIJA

„Božja kreacija” naziv je izložbe kojom se u knjižnici i čitaonici Fran Galović Koprivnica predstavila Vlatka Sabo Siročić.O njezinu stvaralaštvu u predgovoru kataloga Pero Markić, likovni pedagog piše: Slikarstvo kao univerzalni vizualni medij sveprisutan je kod svih naroda od osvita civilizacije pa i Hrvati tom stvaralaštvu – pridaju veliki značaj, čime bitno pridonose općoj svjetskoj kulturi.
Umjetnost, kao čin stvaralaštva – podaren je talentiranim osobama, među koje možemo svrstati Vlatku Sabo – Siročić, koja kao diplomirani teolog nastoji likovnim sredstvima – približiti Božansko prisustvo – sada i uvijek – u svemu što čovjek može zamisliti i naslutiti. Poznato je da su najsnažnija umjetnička djela vezana za religiju – pa i danas sakralna umjetnost ne zaostaje za profanom. Vlatka je usmjerila svoj vjerski osjećaj izraziti likovnim govorom, a opredijelila se za geometrijsko – simbolički izražajni stil, crtanjem i slikanjem na sobnom formatu papira – ugljenom i specijalnim flomasterima.
U stvaralačkom nadahnuću, umjetnica zamišlja Stvoritelja kao Savršen krug, koji stvara po principima energetsko – materijalnog sklada geometrijskih likova, povezanih ravnim i zakrivljenim poveznicama. Zapravo, umjetnica se stavlja u ulogu stvaralaca, tražeći izražajnu formu kojom će svoj vjerski osjećaj prenijeti na gledaoca, kao trajnu poruku o vječnoj prisutnosti Boga svemogućega. Tako se Duh Sveti eksponira u Svetom Trojstvu, kao Božje Jedinstvo, kojim se znamenujemo – prije i poslije – svakog obraćanja Spasitelju. Tako svaki crtež ili slika – imaju duhovni smisao u ljudskoj duši, koja nas trajno povezuje sa Stvoriteljem!
Izražajni stil i rukopis Vlatke Sabo – Siročić – evoluirao je od početnog realizma i profane tematike – do simbolične apstrakcije kojom, ne oponaša prirodu kako doživljavamo na prvi pogled, već prirodu duhovnog svijeta, koja je i sama ne materijalnog karaktera. Također, prešla je iz slikanja: akvarelom, uljem, pastelom – na crtež kao osnovno obilježje, pri čemu se koristi tehničkim pomagalima – trokutom, krugom, krivuljarom, plohe u crtežu ugljenom tonira, a određene površine u flomasteru – plošno kolorira...
Budući da je umjetnica u zenitu životne i stvaralačke snage – poželimo joj daljnji doprinos u stvaralačkom radu, te obogaćenju naše kulturne baštine! 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.