Predsjednica Republike sudjelovala na konferenciji Ujedinjenih naroda „Žene na vlasti“

PREDSJEDNICA

Sudjelovanjem na konferenciji Ujedinjenih naroda „Žene na vlasti“ („Women in Power“), predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović započela je drugi dan boravka u New Yorku.Predsjednica je kazala kako je, kao i većina drugih žena u politici i svim područjima života, morala biti ustrajna i boriti se za svoje mjesto kako u životu tako i u politici. Dodala je kako se u javnosti često postavljaju neprimjerena pitanja kada se radi o političarkama i ženama na vlasti te kako se u mnogim situacijama političarke nose s raznim prijetnjama i uvredama. Iako su postigle mnogo toga, žene i dalje nemaju jednaku vrijednost kao muškarci, a to pitanje odnosi se ne samo na političarke, nego i na sve žene, bez obzira na to odakle dolaze, njihovu dob ili položaj.

 Ponovila je činjenicu kako su zemlje s većim udjelom žena na izvršnim i neizvršnim položajima naprednije jer dolazi do golemog pozitivnog utjecaja na BDP i povećane produktivnosti. U tom je smislu naglasila kako je u Hrvatskoj uspostavljena jedinstvena baza podataka poslovnih žena koja sadrži na desetke žena koje imaju sposobnost vođenja uspješnih tvrtki i biti na rukovodećim pozicijama na temelju svojih stručnih kvalifikacija i profesionalnih postignuća, a kao rezultat projekta pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. 

Naglasila je kako žene trebaju biti više uključene u očuvanje mira i sigurnosti, u sprječavanje i rješavanje sukoba te u politiku općenito jer u trenutku kada im se omogući potpun i jednak pristup resursima i mogućnostima te kada ih se uključi u donošenje odluka, žene pokreću svijet. Isto tako, smatra kako obrazovanje mora biti među prioritetima svih razvojnih programa.„Odmah ispred ovog velebnog zdanja nalazi se dar Hrvatske Ujedinjenim narodima, jedan od simbola te organizacije – „Spomenik miru“ poznatog hrvatskog kipara Antuna Augustinčića. Ženski lik na konju drži globus i simbolično vodi narode svijeta k miru. Ona je ta kojoj trebamo težiti. Učinimo njezinu simboliku našom stvarnošću i osnažimo svaku djevojku kako bi i ona spoznala da svijet može držati na dlanu“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović u svojem prigodnom obraćanju.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.