U Zagrebu je svečano otvorena korizmena manifestacija Pasionska baština

pasionska baština

U Zagrebu je svečano otvorena korizmena manifestacija Pasionska baština koja je u 28 godina postojanja predstavila brojne izvođače i djela domaće i strane produkcije inspiriranih Kristovom mukom. Na otvorenju Svečanosti  predsjednik Udruge Pasionska baština magistar Jozo Čikeš istaknuo je da je pokrećući projekt uzeo geslo: "Muka kao nepresušno nadahnuće kulture".- Svako to kulturno događanje: međunarodni znanstveni simpoziji, njih 12, osam trienalnih natječaja za novo pasionsko stvaralaštvo iz glazbe, književnosti i likovnosti, te 28 korizmeno-uskrsnih svečanosti s više od 500 priredbi, prosvjetljuju nas i uvjeravaju da je Muka i Uskrsnuće Kristovo doista nepresušan izvor i nadahnuće cjelokupnog života, dakle kulture, da je Pasion naprosto epicentar onoga što nazivamo zapadnoeuropskim kulturnim prostorom, a da je europska prošlost i budućnost bez njega nazamisliva i neodrživa.Pasionska baština kroz svoje djelovanje i programe želi otkrivati, njegovati i stvarati. U Europi nacija i jedinstvu različitosti i hrvatska kulturna ponuda ima još toliko toga otkriti na zajedničkom europskom stablu, kako bi i sebi i drugima oko nas, pokazali i dokazali da smo bili i ostali kreatori, a ne samo puki sudionici nama nečeg stranog i tuđeg – ističe Čikeš. Naglasio je da će i ovogodišnji program 28. Svečanosti Pasionske baštine potvrditi da znamo tko smo, što smo i kamo idemo. 

Održano 500 priredbi na temu muke kao nepresušnog nadahnuća u umjetnosti

U proteklim godinama održano je 500 priredbi na temu muke kao nepresušnog nadahnuća u umjetnosti i tradicijskim običajima. Posebnost manifestacije zrcali se i u programima koje izvode i Hrvati izvan domovine, pa ove godine dolaze sudionici iz Vojvodine i Mađarske. Na svečanom otvorenju nastupila je ženska pjevačka skupina „Prelje“ Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ iz Subotice. Djevojke su nastupile pod vodstvom voditeljice  Folklornog odjela kulturnog centra Senkom Horvat.   

Na svečanom otvorenju 28. Pasionske baštine izvedeni su stari korizmeni napjevi uz tekst iz knjige Tomislava Žigmanova – Bunjevački put križa koji je čitao Lazar Cvijin – član Hrvatskog nacionalnog vijeća i predsjednik Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ iz Subotice.U tijeku Pasionske baštine u zagrebačkome Muzeju Mimara bit će otvorena izložba pod nazivom „O Isuse izranjeni“ prema odabiru likovnog kritičara Stanka Špoljarića, a na njezinom otvorenju upriličen je glazbeni program ženske pjevačke skupine „Prelje“ iz Subotice i  izveden je dio teksta iz knjige „Bunjevački put križa“  autora Tomislava Žigmanova, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

 

Priznanje za životno djelo etnomuzikologinji koja se bavi i tradicijom Hrvata izvan domovine

Priznanje za životno djelo etnomuzikologinji koja se bavi i tradicijom Hrvata izvan domovine.Udruga Pasionska baština je nagradom za životno djelo nagradila etnomuzikologinju Miroslavu Hadžihusejnović Valašek, dugogodišnju urednicu na Hrvatskome radiju iza koje je tisuće emisija o tradicijskoj kulturi, ne samo Hrvatske, nego i o Hrvatima izvan domovine.Gospođa Miroslava Hadžihusejnović Valašek je kao ratna stradalnica 1992. otišla  u mirovinu i nastavila s aktivnim istraživanjem tradicijske kulture s naglaskom na povijesti slavonske folklorne glazbe. Bavi se istraživanjem pretežito slavonske povijesne građe glazbenog folklora te suvremene folklorne glazbe. Posebno je zanima pučka crkvena glazba i dječji folklor.

Sustavnim radom na terenu, obilazeći mnoga dosad neistražena ili nedovoljno obrađena mjesta, propituje, bilježi i snima seoski i urbani folklor (više od 500 snimaka folklorne glazbe). Za Hrvatski je radio u ciklusu Iz narodne baštine Slavonije i Baranje priredila više od 350 emisija s izvornom glazbenom građom, kao i s onom koju je prikupila među prognanicima Domovinskog rata iz Slavonije, Baranje, hrvatskog Podunavlja i Korduna.Bavila se rukopisnim notnim zbirkama folklorne glazbe bačkih Šokaca i Bunjevaca i njihovim crkvenim pjesmaricama kao čuvarima identiteta.  Program 28. Pasionske baštine održat će se do 17. travnja. i sadrži koncerte, izložbe i promociju zbirke pjesama: https://www.pasionska-bastina.hr/blog/wp-content/uploads/2019/03/PB-2019-Programska-knjizica-knjizni-blok-2019-03-29-15-59h-mail.pdf

 Autorica  fotografija: Veronika Pavičić

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.