Država na uporabu Županiji darovala Arboretum Opeku, Marić i Čačić potpisali ugovor

čačić- kostanjevec marić

Varaždinsku županiju, 10. travnja, posjetio je ministar državne imovine dr.sc. Goran Marić da bi sa svojim domaćinom, županom Varaždinske županije Radimirom Čačićem, potpisao Ugovor o uporabi (Arboretum Opeka). Tim ugovorom država je Arboretum Opeka dala na uporabu Varaždinskoj županiji. Sastanku je nazočio i Marijan Kostanjevec, načelnik Općine Vinica. Ministar Marić tom je prigodom izjavio:

Nakon godina propadanja Arboretum Opeka postaje prostor znanja i života od veće koristi za općinu, Varaždinsku županiju i cijelu državu. Kada se to nastavi po cijeloj Hrvatskoj onda i cijela Hrvatska živi i oživljava – rekao je ministar Marić dodavši da diljem Hrvatske postoje slični objekti što nije ni registrirano pa ovakvi sastanci beskrajno znače jer se dobivaju informacije i potiče se na rješavanje preoblema.- Kada sam došao u Ministarstvo, zatekao sam više od 60.000 neriješenih predmeta, a od toga se veliki broj odnosio na jedinice lokalne i regionalne samouprave – zaključio je ministar.

 

Župan Čačić naglasio je iznimnu važnost današnjeg potpisivanja ugovora.

Svima je dobro poznato da bi Centar kompetencija za hortikuluturu trebao biti smješten u Srednjoj školi "Arboretum Opeka" u Marčanu. Naime, Centar bi bio baza koja bi okupljala različita područja kao što je obrazovanje učenika i odraslih, gospodarske djelatnosti, poljoprivredu, turizam i sve ostalo što se može uklopiti u centar, a tu je naravno i smještaj za učenike. Sve to trebalo bi napraviti sa 70 milijuna kuna europskih novaca. Treba jasno reći da 30 milijuna kuna od tih novaca ide u rekonstrukciju samog dvorca, ali još ćemo morati uložiti oko 30-tak milijuna našeg novca – istaknuo je Župan.

Vidno zadovoljan bio je i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac koji je zahvalio ministru i županu kazavši: - Nisam očekivao da ću to doživjeti. Ovo je zaista dobra stvar, dobra priča koja se nažalost dugo čekala. Župan je rekao da je bilo puno stvari koje je trebalo riješiti. Mi smo bili partneri županu, dakle nije on išao jednim, a mi drugim putem, jer imali smo isti cilj, ali bez pomoći države, bez Vlade i premijera Plenkovića, bez ministra i njegovih suradnika, to se ne bi dogodilo – rekao je Kostanjevac. 

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i saborski zastupnik dr.sc. Josip Križanić, pomoćnica ministra Ivana Pintar, predsjednik Županijske skupštine mr.sc. Alen Runac, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević te pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Ivana Golubić Horvat.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.