Ponosan načelnik Kostanjevec za Ugovor o Arboretumu Opeka zahvalio ministru Mariću i premijeru Plenkoviću

kostanjevec

Ponosan načelnik Općine Vinica, Marijan Kostanjevec, u povodu potpisivanja Ugovora kojim se Arboretum Opeka dodjeljuje na upravljanje Varaždinskoj županiji izrazio je zahvalnost aktualnoj hrvatskoj vladi, ministru državne imovine Goranu Mariću i premijeru Andreju Plenkoviću te županu Radimiru Čačiću. Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti.
Ovo je doista velika stvar jer se konačno dogodilo ono što se trebalo već davno dogoditi.
Dakle, radi se ustupanju Varaždinskoj županiji državne imovine - Arboretuma i dvorca Opeka na 50 godina čime su se stekli uvjeti prijave na natječaj i dobivanje europskih novaca, 70 milijuna kuna za revitalizaciju i to revitalizaciju onog najvrjednijega u čitavom kompleksu Arboretuma, a to je perivojni i parkovni dio dok je dvorac iako u sklopu te parkovne cjeline i zbog svoje ruševnosti ipak manje vrijednosti.
Ovo što je ministar Marić napravio uvod je i uvjet za priču o Centru kompetentnosti, u okviru Škole, dakle ovo je dokaz da je ova Vlada, na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je i sam bio upoznat i uključen u cijelu priču, učinila veliki iskorak prema osnovnom cilju, a to je obnova i revitalizacija Arboretuma Opeka kao jedne od najvrednijih perivojnih i parkovnih cjelina u ovom dijelu Europe. Ne treba zaboraviti da će, ako sve bude išlo po planu, primarno u arboretum, a onda i dvorac kroz europski projekt biti uloženo oko 35 milijuna kuna, dok će preostalih 35 milijuna kuna biti utrošeno u Srednju školu.
Općina Vinica sudjelovala je čitavo vrijeme u priči o revitalizaciji, no, općina je na žalost prije dolaska župana Čačića bila isključena iz svih aktivnosti iako je ideja o tom projektu potekla puno ranije i to od mene kao načelnika i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Općine Vinica, a sada je dobila i punu podršku vrha stranke .
Neću se osvrtati unatrag jer to što smo doživljavali doista nije za iznošenje u javnost, ali kao što sam i izjavio prilikom potpisivanja ugovora u Županiji, nisam, vjerujte mi, vjerovao da će se to ikada dogoditi !
Danas možemo biti ponosni jer sada se sav trud i naš zajednički i moj osobni kao i naše stranke ostvario. U sinergiji sa županijom i Vladom idemo i naprijed pa je sljedeći zadatak primiti se posla i čitavu priču odraditi do kraja. Kroz Centar kompetentnosti vraćamo i Srednjoj školu Arboretum Opeka poziciju koju zaslužuje kao škola s dugom tradicijom u obrazovanju kadrova iz područja hortikulture, vrtlarstva, a Vinici kao mjestu dajemo šansu da se po završetku projekta visoko pozicionira i na turističkoj karti Hrvatske kao atraktivna destinacija za dolazak turista iz svih krajeva Lijepe naše i cijeloga svijeta.
Općina mora biti u sve uključena i upravo zato sam kao načelnik općine prisustvovao potpisivanju, jer se radi o prostoru kojim raspolaže i kojim prostorno planskom dokumentacijom upravlja Općina Vinica.
Ovim potpisivanjem konačno su se i na konkretan način Vlada i resorno ministarstvo dokazali kao pouzdani partneri jedinici lokalne i regionalne samouprave što do sada nije bio primjer.
S ministrom Goranom Marićem i njegovim suradnicama razgovarali smo i o darovanju zemljišta Općini, a radi se konkretno o prostoru i okolišu Lovačkog doma u Vinici, površini oko ribnjaka te ostalim nekretninama na području Općine Vinica koje su također danas u vlasništvu Republike Hrvatske.
Slijedom toga, ministar Marić će početkom svibnja doći na potpisivanje ugovora o darovanju Općini Vinica, ali i Sveučilištu Sjever, Županiji, PZ Vidovec i ostalim općinama. Potpisivanje će biti upriličeno u našoj Općini i to u Arboretumu Opeka.
Ovom prilikom, u ime svih žitelja, želim još jednom zahvaliti premijeru i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Plenkoviću, čitavoj Vladi i svim ministrima na suradnji i razumijevanju. Zahvaljujem i saborskim zastupnicima Anđelku Stričaku i Josipu Križaniću, a siguran sam da će naši glasači taj njihov veliki trud i angažman nagraditi već prilikom izbora članova za EU parlament.

               Načelnik Općine Vinica
               Marijan Kostanjevac

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.