Premijer na komemoraciji u Jasenovcu: Osuđujemo zločin i režim u kojem su postojali logori poput Jasenovca

KOMEMORACIJA JASENOVAC

Službena državna komemoracija u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac i preživjele zatočenice i zatočenike logora, održana je u nedjelju u Spomen području Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u nazočnosti obitelji žrtava i najviših predstavnika hrvatskih vlasti, predvođenih predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem. Na komemoraciji su uz predsjednika Vlade bili i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar državne imovine Goran Marić, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. 

- Došli smo ovdje izraziti poštovanje prema žrtvama ustaškoga logora Jasenovac. Još jednom smo tu da osudimo zločin i režim u kojem su postojali logori poput Jasenovca - rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi medijima nakon komemoracije u Spomen-području Jasenovac.

- Skoro 75 godina nakon tih događanja, moramo raditi na uključivosti u društvu, na smanjenju podjela, toleranciji, dijalogu, njegovanju kulture sjećanja, na obrazovanju naših mladih o važnim trenucima hrvatske povijesti osobito Drugoga svjetskog rata. Žao mi je što nismo imali jednu jedinstvenu komemoraciju - staknuo je predsjednik Vlade, podsjetivši da je za datum i organizaciju komemoracije najvažniji Savjet Spomen-područja Jasenovac u čijem sastavu su i predstavnici manjina. Mislim da bi to bilo zdravo i dobro za hrvatsko društvo i uopće za emancipaciju ovih tema u modernoj Hrvatskoj. 
Na tvrdnju da antifašizam nije stvar kompromisa te da je upisan i u našem Ustavu odgovorio je da oko tog nema dvojbi, dodavši da ne doživljava ovo kao temu koja ima dvije strane. 

- Okolnosti su bitno drugačije od trenutka kada su predstavnici Židova, Srba, Roma i antifašističkih udruga odlučili raditi odvojenu komemoraciju.Kad je riječ o politici naše Vlade nema razloga da se svrstavamo na dvije strane - rekao je Plenković i naglasio da vjeruje da je zajednička želja svih da se takvi događaji komemoriraju na primjeren način, s puno poštovanja prema žrtvama i sa željom da se dijalogom, obrazovanjem, pomirbom i kulturom sjećanja da se tako nešto nikada više ne ponovi.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.