HEP dobio Deloitteovu nagradu Green Frog Award

HEP dobio Deloitteovu nagradu Green Frog Award

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je prema ocjeni neovisnog stručnog žirija nagrade Green Frog Award, među hrvatskim tvrtkama ostvarila najveći napredak u nefinancijskom izvještavanju u 2018. godini.

Nagradu za napredak iskazan u Izvješću o održivosti HEP grupe za 2017. godinu, HEP je dobio na konferenciji Ulaganje u održivost, održanoj danas u Zagrebu, u organizaciji tvrtke Deloitte Hrvatska i u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i Global Compact mrežom Hrvatske. U sklopu konferencije održana je i dodjela nagrade Green Frog za najbolje nefinancijsko izvješće u srednjoj Europi.

​Izvješće o održivosti HEP grupe za 2017. godinu sastavljeno​ je prema sržnoj opciji smjernica globalno prevladavajućeg GRI Standarda, a u cilju što veće transparentnosti uključuje i podatke prema pokazateljima Sektorskog dodatka za energetiku. Na pripremi izvješća radila je radna skupina sastavljena od više od 30 članova iz svih dijelova HEP grupe, a on-line upitnikom uključeni su i dionici HEP grupe, njih 71 različitog profila, od državne uprave i organizacija, kupaca i korisnika, znanstvenih i obrazovnih institucija, dobavljača, medija, lokalne i regionalne samouprave i uprave, nevladinih organizacija, strukovnih udruženja te ovlaštenika u pitanjima zaštite okoliša. Oni su se, kao i članovi HEP-ove radne skupine izjasnili o izboru materijalnim pitanjima te o procjeni potencijala doprinosa HEP grupe ostvarenju pojedinih globalnih ciljeva održivog razvoja, koji su posljednjih nekoliko godina sve više u fokusu politike i poslovnog sektora.

Naše prvo Izvješće o održivosti prema GRI standardu, za 2013. i 2014. godinu, objavili smo nekoliko godina prije uvođenja zakonske obveze. Veličina i značaj HEP grupe te široki raspon ekonomskih, okolišnih i društvenih utjecaja, učvrstili su nas u odluci da izvještavanju o održivosti pristupimo odgovorno i angažirano, nastojeći pratiti najbolju praksu. Nagrada Green Frog potvrda je da smo na pravom putu kad je riječ o kvalitetnoj, sveobuhvatnoj i transparentnoj komunikaciji s našim dionicima“, izjavio je član Uprave HEP-a Marko Ćosić, preuzimajući nagradu.

Izvješće o održivosti za 2017. godinu sadrži i stručno mišljenje o izvješću koje je izradio Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj. Izvješće je objavljeno u skladu s obvezom iz Zakona o računovodstvu, odnosno EU Direktive o objavljivanju nefinancijskih i drugih informacija za velike tvrtke. Tvrtke na koje se obveza odnosi moraju izvještavati o politikama, rizicima i ishodima u okolišnim i društvenim pitanjima, pitanjima suradnje sa zaposlenicima, poštivanju ljudskih prava, antikorupcijskoj praksi te raznim drugim aspektima poslovanja.

Nacionalnu nagradu za najbolje izvješće o održivosti dobila je INA d.d., a nagrade u regijama srednje Europe i Zajednice neovisnih zemalja (CIS) osvojili su Orange Poljska, Nornickel i Plzensky Prazdroj. Regionalna dodjela nagrade po prvi je puta održana u Hrvatskoj. Nagradu Green Frog pokrenula je Mađarska 2000. godine, a postupno su je prihvatile i ostale države srednje Europe. Ove je godine organizator zaprimio i ocijenio ukupno 112 izvješća, najviše do sada. Hrvatsko i poljsko tržište imali su najveći broj prijava među državama koje su sudjelovale u natjecanju, istaknuli su u Deloitteu Hrvatska.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.