Od 13. do 17. svibnja održava se Tjedan botaničkih vrtova, zbirki i arboretuma

TJEDAN BOTANIČKIH VRTOVA

Od 13. do 17. svibnja u Hrvatskoj se po deveti puta organizira Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki na nacionalnoj razini, s ciljem podizanja razine znanja javnosti i nadležnih institucija o vrijednostima botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske koji su malobrojni i mahom zapušteni, te stanju u kojem se oni nalaze. Organizator Tjedna je Sekcija botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društva, u koju su organizirane ustanove koje upravljaju botaničkim vrtovima i arboretumima Hrvatske, s ciljem zajedničkog nastupa prema javnosti. Podsjetimo na neke od najvažnijih arboretuma, među kojima su Arboretum Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trsteno, Arboretum Lisičine i Arboretum Opeka. Od botaničkih vrtova uz zagrebački Botanički vrt PMF-a, posebno se ističu botanički vrt na Lokrumu, Primorski botanički vrt - stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka,Biokovski botanički vrt Kotišina, Velebitski botanički vrt, Botanički vrt na Marjanu PMF-a Split, Farmaceutski botanički vrt "Fran Kušan" ... 

Kao i prethodnih godina i JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije je zajedno sa Srednjom školom „Arboretum Opeka“ Marčan i ove godine organizirala mnoštvo aktivnosti koje će se tijekom navedenog Tjedna održavati u najstarijem zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture u Hrvatskoj – Arboretumu Opeka. 

Arboretum Opeka, poziva zainteresirane da prisustvuju raznovrsnim besplatnim događanjima (predavanja, radionice, vođeni obilasci…) koja će se tijekom Tjedna odvijati u arboretumu za školsku djecu i javnost.

Najaviti se možete na jednu od radionica ili predavanja za javnost na broj mobitela 091 600 2682 (Nataša Posavec) ili e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
Svakoga dana od 8 do 12 sati održavat će se niz radionica za djecu, među kojima su, primjerice, „Izrada mirisnih šeširića“, „Ukrasi svoju teglicu“, „Baka priča priču“, „Druženje s konjima“, „Konjske igre“, a istovremeno će članovi Učeničke zadruge nuditi biljne i prirodne suvenire. Od ponedjeljka do četvrtka od 9 do 12 sati održavat će se stručno vođenje kroz arboretum pod nazivom „Stazama grofova Bombellessa“ za najavljene grupe. Glavni cilj Tjedna je podizanje razine znanja o vrijednostima botaničkih vrtova i arboretuma koji su u Hrvatskoj malobrojni i mahom zapušteni. Organizator nacionalnog Tjedna je Sekcija botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društva.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.