Nevrijeme u Hrvatskoj se smiruje ali rastu vodostaji rijeka

Nevrijeme u Hrvatskoj se smiruje ali rastu vodostaji rijeka

Nakon jučerašnjeg nevremena noć je u Zagrebu protekla je mirnije nego dan ranije, ali Zagrepčani će i danas uklanjati štetu izazvanu jakim vjetrom, dok se zbog dugotrajne kiše nizvodno očekuju plavljenja i visoki vodostaji rijeka. Vodostaji su u porastu s tendencijom daljnjeg porasta, posebice na slivu Save, Une i Kupe, izvijestile su Hrvatske vode. Postoji mogućnost bujičnih poplava na području Rijeke i Primorja, Gorskog kotara, Like, Banovine, Korduna, Dalmacije i unutrašnjosti te na vodotocima koji se slijevaju s Bilogore, Papuka, Psunja i Krndije. Nevrijeme je zahvatilo i Bosnu i Hercegovinu gdje obilna kiša neprestano pada više od 24 sata, a poplave su na sjeveru i središnjim dijelovima BiH. Pojedina naselja na sjeveru zemlje su prometno odsječena, a građani prijavljuju probleme u opskrbi vodom i strujom.

 

U Zagrebu jak vjetar koji puše već treći dan prouzročio je rušenje oko 250 stabala, ozlijeđeno je šest osoba, među kojima dvije osobe radi rušenja štandova. u zagrebačkom naselju Travno, u ulici Božidara Magovca, palo na vozilo Hitne pomoći.

Na Maksimirskoj cesti stablo je palo na tramvaj u pokretu, u Rakitju je stablo palo na dva strujna kabela koji su potom pali na kolnik, pa je promet bio obustavljen do jutarnjih sati, a na Rokovom perivoju zbog pada stabla hrasta duljine 20 metara oštećen je betonski zid i srušena metalna ograda. Nastradali i osobni automobili, kada su u Medvedgradskoj ulici s fasade zgrade otpale dvije mramorne ploče. Na Savskoj cesti sa zgrade odlomio dio fasade te pao na parkirani osobni automobil, a u Ježevskoj ulici sa zgrade je pala limena konstrukcija krovišta dimenzija 40x20 metara, no nije bilo oštećenja druge imovine.Nevrijeme je ostavilo traga i na povijesnoj crkvi svetog Marka na Gornjem gradu, na kojoj je oštećen jedan od satova, onaj na istočnoj strani, a s krova na sjevernoj strani palo je nekoliko crijepova. Zbog nastalih oštećenja policija je iz sigurnosnih razloga zatvorila prolaz između crkve i zgrade Hrvatskog sabora, a time i ulaz u saborsku zgradu s Trga svetog Marka, pa se u nju ulazilo iz Opatičke ulice, javio je HRT.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da će raditi dok se sve ne sanira te pozvao građane da ne izlaze bez potrebe. Otvorena je i besplatna telefonska linija 0800 818 919 za dojave o poteškoćama uzrokovanih vremenskim neprilikama koje se odnose na komunalnu i prometnu infrastrukturu, dok se stanje u prometu može vidjeti na stranici sada.zgh.hr.
Iz Uprave Zagrebačkog holdinga izvijestili su da će se sprovodi na svim gradskim grobljima obavljati samo u krugu mrtvačnice, dok će se ukopi izvršavati čim za to budu stvoreni uvjeti. Odlučeno  je i da će otvaranje 54. međunarodne izložbe cvijeća "Floraart" biti odgođeno za četvrtak, 16. svibnja. Štete se promptno saniraju, a meteorolozi najavljuju smirivanje vremena.

Zatvorena je podvelebitska dionica Dalmatine.Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenje za opasno vrijeme za regije oko Zagreba, Osijeka, Gospića, Rijeke, Kvarnera i Sjeverne Dalmacije, dok je za Velebitski kanal izdano crveno upozorenje zbog jake i mjestimice olujne bure, koja će puhati od 65 do 130 km/h. Na području Zagrebačke regije olujni i orkanski udari sjevernog i sjeveroistočnog vjetra mjestimice su dosizali od 65 do 120 km/h.
Olujno nevrijeme zahvatilo je i druge dijelove Hrvatske, u Karlovcu je snažan vjetar tijekom dana čupao stabla, a Istramet javlja o bujicama u Istri nakon obilne kiše koja je tijekom dana padala i u središnjem dijelu poluotoka. Nabujale su rijeke Mirna i Pazinčica. Situacija zasad nije alarmantna, službe su intervenirale samo nekoliko puta. No, stanje se ipak pomno prati.

U Nacionalnom parku Plitvička jezera obilna kiša smanjila je rutu za obilazak slapova pa je moguća tek kratka ruta, ali u otvorenom dijelu Nacionalnog parka nalazi se jedna od najpoznatijih vizura na svijetu Veliki plitvički slap, koji je sada u punoj snazi.Vjetar je rušio stabla i u Međimurju, stradao je i čakovečki perivoj Zrinskih. Problema s vjetrom nije bilo samo u Varaždinskoj županiji, vjetar je tek u utorak ojačao, ali kiša koja je padala 24 sata uzrokovala je poraste vodostaja svih vodotoka. Alarmantno stanje zbog opasnosti od poplava je kod Karlovca, a nizvodno u Hrvatskoj Kostajnici zbog visokog vodostaja brane se kuće.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.