Izložba u Sinagogi posvećena bogatoj povijesti židova u Varaždinu

izložba

Izložba Židovi i Varaždin otvorena je 14. svibnja u varaždinskoj Sinagogi, a sastoji se od  26 panela koji prikazuju bogatu povijest Židova u Varaždinu. Prema riječima Ivana Meseka, ravnatelja Gradskog muzeja u Varaždinu, izložba je inspirirana sličnom izložbom koja je nedavno predstavljena u Sinagogi na temu Židovi u Zagrebu.  Riječ je je o najstarijoj židovskoj zajednica u Hrvatskoj, koja je nakon drugog svjetskog rata potpuno nestala, a sva dokumentacija preseljena je zajednici koja danas postoji u Čakovcu.Na izložbi je vidljiv izniman je doprinos Židova u svim sferama društva, a poseban simbolički značaj ima mjesto izložbe - varaždinska Sinagoga,koja je zaštićeno kulturno dobro, jedno od dva u Varaždinu i koja godinama vapi za obnovom, a nju je na izložbi najavila Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Varaždina.Uz potporu Ministarstva kulture ove godine napravit će se dokumentacija za obnovu mrtvačnice na Židovskom groblju a planira se uz pomoć Grada krenuti sa sanacijom uličnog pročelja Sinagoge. Na izložbi je predstavljeno i idejno rješenje njezine unutrašnjosti. 

Izložbu organiziraju Grad Varaždin i Gradski muzej Varaždin, a osmislile su je Spomenka Težak, zamjenica predsjednika Kulturnog vijeća grada Varaždina i muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Varaždin, Nataša Mihinjač, kustosica u Gradskom muzeju Varaždin i Petra Marincel, dokumentaristica Gradskog muzeja Varaždin na temelju povijesnih istraživanja Magdalene Lončarić. Izložba ostaje otvorena do 31. svibnja i može se razgledati svaki radni dan popodne od 16.15 do 19 sati. Ulaz je besplatan. 
Za učenike bit će u utorak, 21. svibnja od 10 do 12 sati biti organiziran edukativni dan - razgled izložbe uz vodstvo Spomenke Težak, dok će za građane vodstvo biti organizirano u petak, 31. svibnja u 18 sati. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.