U subotu 2. Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe – Adria u Varaždinu

U subotu 2. Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe – Adria u Varaždinu

Degustacija čak 184 bučina ulja iz četiri države, kulinarski šou s vrhunskim kuharima i specijalitetima s Varaždinskim bučinim uljem i tartufima, kuhanje ulja na starinski način te više od 20 štandova na kojima će se moći pronaći bučina ulja i brojni drugi proizvodi – to je samo dio bogatog sadržaja koji očekuju posjetitelje ove subote, 25. svibnja, na 2. Međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe – Adria. Istovremeno će se održavati tradicionalna, 9. Izložba bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske.

Najavljeno je to na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 20. svibnja, na kojoj su bili župan Radimir Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak, predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije i savjetnica župana Natalija Martinčević te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek.

Sve građane su pozvali da u subotu dođu u Županijsku palaču, gdje će se održavati sama izložba, dok ih ispred Palače i u atriju očekuju popratni sadržaji. 

- Ovo je prva i jedina međunarodna izložba bučinog ulja u Europi, što je vrlo brzo prepoznato. To potvrđuje podatak da su prijavljena 184 uzorka bučinog ulja, čak 30 posto više nego prošle godine. Iz Slovenije, Austrije i Mađarske stiglo je 67 uzoraka, za trećinu više nego lani, a domaćih proizvođača je 117 iz Hrvatske, također 30 posto više. Očito je da je ovakva manifestacija nedostajala. Proizvođačima su sudjelovanje, kao i nagrade važne za promociju i prodaju njihovih proizvoda – istaknuo je župan i predsjednik Saveza Alpe – Adria Radimir Čačić.

Od 184 uzorka, njih 148 su deklarirana kao djevičanska bučina ulja, a 36 kao hladno prešana. Najbolje ocijenjeno ponijet će titulu šampiona i nagradu od 15.000 kuna.

Građani će sve uzorke ulja moći degustirati, a to je samo jedan od popratnih sadržaja koji počinju u subotu već od 9 sati ispred Županijske palače.

- Za posjetitelje smo pripremili atraktivni kulinarski šou pod nazivom “Varaždinsko bučino ulje“. Tijekom održavanja Izložbe će četvorica vrhunskih kuhara, Damir Crleni iz Hrvatskog kuharskog saveza, Marin Pozder iz restorana Bedem, Marin Sambolek iz restorana hotela Turist i Ivan Tomas iz restorana Fontana Crnković, pripremati vrhunska jela s Varaždinskim bučinim uljem, ali i tartufima. Zanimljiv program imat će i Udruga Hajdina, od kuhanja ulja na starinski način, preko heklanja i vezenja motiva tikve na licu mjesta, pa do prezentacije izrade zaštićenog kučanskog koščićjaka i drugih jela od hajdine. Dječji vrtić Zeko će imati radionicu na temu Bučina koštica, a cijelo vrijeme trajanja Izložbe će se moći kupiti ulje i drugi proizvodi na više od 20 izložbeno-prodajnih štandova – najavila je Natalija Martinčević.

Službeno otvorenje Izložbe je u 10 sati nakon čega počinju i programi za proizvođače te sve druge zainteresirane.

- Predavanje će održati dr. sc. Sandre Balbino s Prehrambeno biotehnološkog fakulteta, a u 11 sati će Ocjenjivačka komisija iznijeti rezultate ocjenjivanja. U 11.30 sati bit će proglašen šampioni 2. Izložbe Alpe – Adria i 9. Izložbe Sjeverozapdne Hrvatske te dodijeljene zlatne, srebrne i brončane medalje. Od 12 sati će svi građani u Maloj dvorani Županijske palače moći degustirati sva 184 uzorka bučinog ulja iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Mađarske – naveo je zamjenik Tomislav Paljak.

Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria organizira 2. Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe - Adria, dok 9. izložbu bučinog ulja sjeverozapdne Hrvatske organizira s Međimurskom, Krapinsko-zagorskom i Zagrebačkom županijom te Gradom Zagrebom.

PROGRAM

Županijska palača, Franjevački trg 7, Varaždin

10 h - Otvorenje Izložbe

10.20 h – Predavanje - dr. sc. Sandra Balbino, Prehrambeno biotehnološki fakultet

11 h - Interpretacija rezultata ocjenjivanja – Bioinstitut d.o.o. Čakovec

11.30 h - Proglašenje najboljih ulja, dodjela diploma i priznanja

12.00 h - Degustacija bučinog ulja

 

POPRATNI SADRŽAJ

Od 9 sati:

-  izložbeno-prodajni štandovi ispred Županijske palače

- kulinarski show: Damir Crleni - predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza

                                Marin Pozder - restoran Bedem, Varaždin

                                Marin Sambolek - restoran hotela Turist

                                Ivan Tomas - restoran Fontana Crnković

- Udruga Hajdina: prezentacija pripreme Kučanskog koščićjaka i drugih jela od hajdine, kuhanje ulja na starinski način, prezentacija izrade koščičjaka "uživo", heklanje i vezenje motiva tikve na licu mjesta

Dječji Vrtić Zeko: radionica na temu Bučina koštica

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.