Predsjednica nazočila konferenciji „Demografija kontinentalne Dalmacije kao preduvjet opstanka života“

Predsjednica nazočila konferenciji „Demografija kontinentalne Dalmacije kao preduvjet opstanka života“

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je konferenciji „Demografija kontinentalne Dalmacije kao preduvjet opstanka života“ u Splitu te tom prigodom naglasila kako je u protekle četiri godine tema demografije postala glavna tema u Hrvatskoj.

„Predlažući prošle godine svoj „Prijedlog mjera populacijske politike“, posebice sam istaknula kako je spremnost za borbu s demografskom krizom i spremnost njezina svladavanja najveći ispit našega poštovanja prema prošlosti, političke zrelosti, odgovornosti državnih institucija te naposljetku naše zajedničke vjere u povijesni smisao i budućnost vlastite države“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Napomenula je kako su pomaci učinjeni, no kako nismo kao država dovoljno brzi ni sveobuhvatni i zato još nemamo znatnije pozitivne trendove.

Govoreći o službenim podacima o broju stanovnika, Predsjednica Republike ukazala je na činjenicu kako je Republika Hrvatska posljednji godišnji plus od 3.537 više rođenih nego umrlih imala 1997. godine. „Pridružimo li tome iseljavanje, tada je slika još teža, a kontinentalna Dalmacija, koja je tema ove konferencije, jedno je od područja najteže pogođenih negativnim demografskim kretanjima“, kazala je.

Dodala je kako spomenuto pitanje nije i ne može ostati samo pitanje politike i političara nego i svih onih koji imaju zadaću i obvezu stvaranja pozitivnog ozračja u društvu za rješavanje tog problema. Isto tako, istaknula je kako je nužna društvena intervencija kako bi se zaustavile, srednjoročno i osobito dugoročno, naglašene nepovoljne demografske i gospodarske tendencije.

Predsjednica je u svojem obraćanju navela kako su pozitivan primjer hrvatski otoci gdje je od 1999. godine, kada je donesen prvi Zakon o otocima, hrvatski javni sektor u razvoj otoka ulagao prosječno 1,5 milijardi kuna godišnje, što je donijelo rezultate pa je samim time i broj stanovnika na otocima porastao 2,4 posto. Izrazila je zadovoljstvo što su se i hrvatski mediji uključili u raspravu i konkretno djelovanje u cilju preokretanja demografskih trendova i izgradnju prosperitetne države i društva jednakih mogućnosti bolje Hrvatske.

„Ukratko, uz sveopće mjere porezne i investicijske politike u funkciji razvoja gospodarstva, zapošljavanja i porasta društvenog standarda života, potrebno je donijeti posebne mjere za spomenuta područja. To prije svega znači posebno porezno i svako drugo poticanje ulaganja u te krajeve, pojačane pronatalitetne mjere, mjere za što veću dostupnost predškolskog odgoja, obrazovni standard, komunalni standard, besplatan prijevoz učenika i uopće što bolju povezanost s većim gradovima Zadrom, Šibenikom i Splitom“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović, izrazivši uvjerenje kako će konferencija kvalitetnom raspravom ne samo osvijetliti probleme nego i iznjedriti prijedloge rješenja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.