Predsjednica Republike nazočila otvorenju međunarodnog znanstvenog skupa „Challenges of Europe: Growth, Competitiveness, Innovation and Well-being“

Predsjednica Republike nazočila otvorenju međunarodnog znanstvenog skupa „Challenges of Europe: Growth, Competitiveness, Innovation and Well-being“

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je otvorenju međunarodnog znanstvenog skupa pod nazivom „Challenges of Europe: Growth, Competitiveness, Innovation and Well-being“, koji se održava u Bolu na otoku Braču.

Komentirajući trenutačna geopolitička i gospodarska pitanja s makro razine, Predsjednica je kazala kako je politika s dugoročnim ciljevima i vizijom dobitna kombinacija za Europu, no smatra kako nedostaje jasna vizija i strategija – za cijelu EU, kao i za svaku pojedinačnu državu članicu.

„Ako se usredotočimo samo na probleme, umjesto na ciljeve, ne uviđamo širu sliku i to nas odvraća od onoga na što bismo trebali biti usmjereni: na rast, globalnu konkurentnost i dobrobit naših ljudi. Uvjerena sam kako ćemo se ciljno orijentiranim razmišljanjem moći nositi sa svim navedenim pitanjima s mnogo većom učinkovitošću i uspjehom“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović, kazavši kako bi kao zajednica trebali postaviti jasne ciljeve kako bismo postigli i potaknuli rast, konkurentnost, inovacije i dobrobit.

U tom pogledu, svi bismo trebali odraditi svoj dio na nacionalnoj, odnosno regionalnoj razini unutar EU, poručila je Predsjednica Republike, dodavši kako stavljanje jačeg naglaska na postizanje kohezijskih ciljeva EU-a treba biti među prvim zadaćama.

Predsjednica je naglasila i Inicijativu Triju mora koja teži pridonijeti gospodarskom razvoju Srednje Europe, kako bi se ostvarila realna konvergencija ekonomija zemalja Inicijative prema europskom Zapadu, posebno kroz razvitak međusobnih infrastrukturnih veza: energetskih, prometnih i digitalnih. „Ova Inicijativa je u svojoj srži usmjerena na boljitak cijele Europske unije, jer jaka Srednja Europa znači i snažniju Europu u cjelini. Posebice se to odnosi na njezinu energetsku neovisnost i sigurnost, gospodarsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju te ukupnu otpornost Europske unije na globalnoj razini naspram različitih izazova s kojima se suočavamo“, kazala je.

U svojem prigodnom obraćanju, Predsjednica je poručila kako će Hrvatska, kada ispuni ciljeve na vanjskom i na domaćem planu, stati „rame uz rame“ s najrazvijenijim zemljama i kao takva nastaviti graditi bolju i prosperitetniju budućnost Europe.

Tijekom boravka u Bolu, predsjednica Grabar-Kitarović susrela se sa štićenicima i osnivačima Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Brački poljupci“, koji su je upoznali s radom Udruge i problemima s kojima se susreću. Predsjednica je pohvalila njihove aktivnosti s ciljem osiguranja stručne pomoći i aktivnosti neophodnih za razvoj i napredak djece s poteškoćama u razvoju, imajući u vidu specifičnost života na otoku i udaljenost specijaliziranih ustanova.

Predsjednica se susrela i s organizatorima teniskog turnira za žene WTA Croatia Bol Open, koji su Predsjednicu pozvali na turnir i upoznali s radom. Radi se o četvrtom izdanju ženskog teniskog turnira, jedinog WTA turnira u ovom dijelu jugoistočne Europe i ove godine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.