Šampion izložbe Alpe - Jadran bučino ulje iz Austrije, a dodijeljeno i 149 zlatnih, srebrnih i brončanih medalja

ŠAMPION IZLOŽBE

Predstavljanje oko 150 proizvođača s čak 184 uzorka bučinih  ulja iz četiri države, kulinarski šou s vrhunskim kuharima i specijalitetima s Varaždinskim bučinim uljem i tartufima, kuhanje ulja na starinski način te više od 20 štandova na kojima su se uz bučina ulja mogli pronaći i mnogi drugi proizvodi iz domaće proizvodnje i uzgoja rezime je druge Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe – Adria i devete  tradicionalne izložbe bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske održane u varaždinskoj županijskoj palači.

Od 184 prijavljena uzorka, njih 148 deklarirana su kao djevičanska bučina ulja, a 36 kao hladno prešana. Najbolje ocijenjeno dobilo je titulu šampiona i nagradu od 15.000 kuna, a od popratnih sadržaja ispred županijske palače bila je degustacija bučinih ulja na štandovima i atraktivni kulinarski šou pod nazivom “Varaždinsko bučino ulje“ uz sudjelovanje četvorice vrhunskih  varaždinskih kuhara. Kuhari koji su pripremali jela od buče I bučinog ulja  bili su Damir Crleni, predsjednik  Hrvatskog kuharskog saveza I kuhar hotela Turist, Marin Pozder iz restorana Bedem, Marin Sambolek iz restorana hotela Turist i Ivan Tomas iz restorana  Fontana Crnković.

Nastupila je i Udruga Hajdina koja se predstavila sa starinskim načinom kuhanja ulja pa sve do preko heklanja i vezenja motiva tikve na licu mjesta te prezentacije izrade zaštićenog kučanskog koščićjaka i drugih jela od hajdine. Dječji vrtić Zeko pripremio je i radionicu na temu Bučina koštica, a svi ti prouizvodi I ulja prezentirani sun a 20  izložbeno-prodajnih štandova.

 

 

Deveta izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske organizirana je u suradnji s Međimurskom I Krapinsko-zagorskom i Zagrebačkom županijom te Gradom Zagrebom.

Program je počeo uz otvorenje Izložbe, stručno predavanje dr. sc. Sandre Balbino s Prehrambeno biotehnološkog  fakulteta te interpretacijom rezultata ocjenjivanja – Bioinstitut d.o.o. Čakovec, da bi završio uz proglašenje najboljih ulja, te dodjelu diploma i priznanja. Bučino ulje Reinharda Pruteja iz Austrije proglašeno je šampionom druge Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe – Adria koja je u subotu, 25. svibnja, održana u Županijskoj palači u Varaždinu. Titulu šampiona i nagradu od 15.000 kuna djevičansko bučino ulje iz Austrije osvojilo je u jakoj konkurenciji proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske osvojivši 33,39 bodova od mogućih 35.   

- Bučino ulje je u gastronomskom i zdravstvenom pogledu fantastičan proizvod, a na nama je da ga učinimo prepoznatljivim u europskim i svjetskim razmjerima. Prva Izložba bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske bila je organizirana prije devet godina, no broj uzoraka ulja se 2017. godine spustio na svega 28. U 2018., u godini u kojoj je Varaždinska županija pokrenula međunarodnu izložbu pod nazivom „Alpe – Adria“ s obzirom da predsjedamo tom regionalnom organizacijom, broj domaćih uzoraka se popeo na 91, a 2019. na 117, dok je uzoraka iz Slovenije, Austrije i Mađarske ove godine 67. Ti brojevi potvrđuju ovu manifestaciju ne samo kao jedinu međunarodnu izložbu isključivo bučinih ulja, nego i kao najveću izložbu u odnosu na sve druge koje uključuju razne vrste ulja i drugih proizvoda. Proizvođači su to prepoznali, jer su osvojene medalje potvrda kvalitete, što je važno za promociju i prodaju njihovih proizvoda. Sljedeće godine pokušat ćemo dodatno proširiti ovu manifestaciju, a inzistirat ću da se kriteriji ocjenjivanja, koji su već sada visoki, dodatno podignu na razinu koja će biti najviša u Europi. Uz to želimo bučino ulje promovirati na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama s ciljem da postane prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. Čestitam svim proizvođačima, osvajačima medalja, a posebno šampionu Izložbe –  istaknuo je Radimir Čačić, župan Varaždinske županije i predsjednik Saveza Alpe – Adria, koji je otvorio Izložbu. 


Pozdrave su uputili Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije, Anđelko Ferek Jambrek, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije, Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Marija Puh, saborska zastupnica, predstavnica Grada Zagreba i Anton Heritzer iz Regionalne udruge poljoprivrednika za izravnu prodaju i Poljoprivredne komore Austrije.

 Na Izložbi su bili i savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek.
Ocjenjivačka komisija naglasila je da je ovogodišnja kvaliteta bučinih ulja bolja u odnosu na prošlu godinu.

- Najveći napredak je na području kemijske analize, a najveći doprinos tome imao je porast broja bodova za netopljive nečistoće, što posebno veseli zato što sam na lani istaknuo upravo taj parametar kao mjesto za eventualni napredak. Senzorski su u prosjeku ulja također napredovala. Svi ti pomaci doveli su do toga da je dodijeljeno ukupno 149 medalja – istaknuo je predsjednik Ocjenjivačke komisije Nenad Martinec, voditelj Laboratorija za kemiju hrane i POU u Bioinstitutu Čakovec. 

  

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.