Od 23. do 27. kolovoza održat će se Rab Film Festival – festival istraživačkog filma

RFF

Od 23. do 27. kolovoza održat će se 1. RAFF - Rab Film Festival – festival istraživačkog filma. Na pozornicama na otvorenom posjetitelje očekuje  filmski, glazbeni i gastronomski program.“ Zanimaju nas priče koje su temeljito istražene, koje ili postavljaju precizna pitanja ili uz njih nude utemeljene odgovore, bilo u igranoj ili dokumentarnoj formi”, izjavio je Robert Zuber, direktor Rab Film Festivala na konferenciji za novinare u Zagrebu.Program je nastao u partnerstvu sa Sarajevo Film Festivalom čiji će pobjednički film biti prikazan na zatvaranju RAFF-a. "Mi iz SFF-a nismo često partneri drugim festivalima, no veseli nas što ćemo s RAFF-om surađivati logistički i programski, posebno kroz program suočavanja s prošlošću", kazao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala. Za Rab Film Festivalom važna je i suradnja s Al Jazeera Balkans Doc Film Festivalom koji će biti broadcast partner. Posebnost programa igranih filmova, čiji je selektor beogradski kritičar Vladan Petković je film Sons of Denmark, čija je fiktivna radnja smještena u Dansku 2025. godine kada njome vladaju neonacisti. Riječ je o regionalnoj premijeri tog filma čiji je cilj upozoriti kuda može skrenuti Europa s danas rastućim nacionalizmom i antimigracijskim politikama.

Selektorica dokumentarnog programa Lejla Dedić, ujedno i selektorica Al Jazeera Balkans Doc Film Festivala, odabrala je nekoliko značajnih dokumentaraca među njima se izdvaja hrvatska premijera filma Bellingcat: Truth in a post-truth world, koji razotkriva raširenu pojavu lažnih vijesti te istražuje mogućnost povratka u temeljito novinarstvo. Bit će prikazan i domaći dokumentarac Tak kak je, kojim autor Arsen Oremović istražuje jednu od najraširenijih diskriminacija - zapostavljena prava rastavljenih očeva.Rab Film Festival donosi i  glazbeni program RAFF BEAT. Tijekom pet festivalskih dana na pozornicama na otvorenom nastupit će Urban & 4, Zdenka Kovačiček, Nipplepeople, Elemental i Detour. Poseban će događaj biti koncert Urbana, koji će svojom glazbom reinterpretirati jedan filmski klasik čijom će se projekcijom podsjetiti na ponekad zanemarene posljedice fašizma u Europi.Festival će biti zatvoren  programom RAFF SEAPLEX "Kaich”, tijekom kojeg će se film i koncert podno gradskih zidina moći pratiti s barke ili kaića. U sklopu RAFF GASTRO  rapski OPG-ovi i mali proizvođači nudit će domaća jela.Uz programe predstavljen je i  vizualni identitet festivala, čiji dizajn, kao i svu vizualnu komunikaciju potpisuje tim Design Bureau Izvorka Jurić. 

Festival donosi novi sadržaj otoku Rabu koji ima 106 godina dugu kinoprikazivačku tradiciju.  "Ovime stvaramo kvalitetan sadržaj za stanovnike Raba, ali i turiste." rekao je gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.