Sinjska alka spoj tradicije, zajedništva i zajedničkih vrijednosti, poručio Premijer, a Predsjednica pozvala na domoljublje

SINJSKA ALKA

U Sinju se danas trčala 304. Sinjska alka. Ovogodišnji pobjednik je alkar Frano Ivković sa sedam punata i s dva pogotka u sridu. Kao slavodobitniku čestitala mu je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je svoje prigodno obraćanje započela uručivanjem Povelje Republike Hrvatske Viteškom alkarskom društvu Sinj koju je preuzeo predsjednik VAD-a Sinj Stipe Jukić.

Predsjednica je poručila da se i ove godine s osobitim zadovoljstvom odazvala na svečanost 304. Sinjske alke koja se podudarila s 24. obljetnicom početka vojno-redarstvene operacije „Oluja“. Iako ta dva događaja dijeli dvjesto osamdeset godina, povezuje ih isti duh: duh domoljublja hrvatskoga naroda i viteštva hrvatskih vojnika, kazala je, dodavši da je Alka veličanstven simbol tih vrijednosti.

U svom obraćanju pozvala je na domoljublje i apelirala na Hrvate da ne napuštaju zemlju. Kazala je da država svoje priznanje Sinjskoj alci treba izraziti i trajnom skrbi kako bi se omogućila puna sigurnost organizaciji ove najstarije neprekinute hrvatske kulturno-povijesne manifestacije, koja na najljepši način čuva duhovne vrijednosti na kojima želimo graditi budućnost.

„Ta budućnost nakon „Oluje“ čvrsto je u našim rukama. Izborili smo pobjedu u Domovinskom ratu, stekli slobodu i neovisnost i postigli mnoge uspjehe. Zato je zadaća svih naših zadaća sačuvati ljude u Hrvatskoj. To je, prije svega, zadaća politike i državnih institucija, ali to je i zadaća svakog pojedinca, svake obitelji i cijeloga naroda“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović, dodavši kako je najveća poruka Alke kako se za Hrvatsku vrijedi boriti, kako je za nju bilo vrijedno umrijeti, ali je isto tako vrijedno živjeti za nju.

Svoje prigodno obraćanje Predsjednica je završila čestitavši slavodobitniku i svim alkarima na viteškoj borbi, ali i vojvodi, članovima Viteškoga alkarskog društva i svima koji su doprinijeli ovom veličanstvenom slavlju viteštva i domoljublja.

Kampanja se zahuktava

U tradicionalnoj šetnji alkarskim gradom bio je cijeli politički vrh. Politika se u Sinju ni ovom prigodom nije mogla zaobići. Dok su se alkari u punom trku borili za rezultat, nije izostala ni predsjednička kampanja, pa je pred novinare, objavio je HRT, stao i Miroslav Škoro, kazavši između ostaloga - Ja ću biti nezavisni kandidat do kraja i svatko tko bude htio dati podršku meni kao kandidatu za predsjednika države, naravno da će biti dobrodošao.

- Krasna prigoda da uoči dana pobjede još jednom osjetimo spoj tradicije zajedništva i zajedničkih vrijednosti - poručio je premijer Andrej Plenković, koji je u izjavi novinarima komentirao i neke druge teme.

- Sinjska alka sjajna je tradicija Cetinske krajine i prigoda da, uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, još jednom osjetimo spoj tradicije, zajedništva i naših zajedničkih vrijednosti," rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković danas uoči početka 304. Sinjske alke. Premijer je, komentirajući predsjedničinu izjavu kako joj je žao što rekonstrukcijom Vlade nije bilo zahvaćeno i zdravstvo, rekao kako su "imali najveću rekonstrukciju do sada" te da smatra kako su napravili dobar potez i da su novi ministri krenuli na posao.

Nekoliko smo puta smanjili troškove zdravstva

- Zdravstvo je jedan od najzahtjevnijih resora s velikim troškovima, problemi koji postoje u zdravstvu su tu godinama, u našem mandatu nekoliko smo puta smanjili troškove zdravstva, radimo na dostupnosti, pristupačnosti i funkcionalnosti te u okviru svih proračunskih limita pokušavamo riješiti sve naslijeđene probleme činjenicom da radimo dobro i za one koji koriste zdravstvene usluge, svi građani, osiguranici i pacijenti, a u konačnici i sve zdravstvene djelatnike, i liječnike i medicinske sestre i cijelo bolničko osoblje," rekao je predsjednik Vlade.

Predsjedničke ovlasti ne treba povećati

Upitan hoće li predsjednica Grabar-Kitarović danas objaviti svoju kandidaturu, premijer je kazao da nije doživio da će to biti sada, nego nakon Sinjske alke i proslave Dana pobjede u Kninu.
Plenković je također rekao da se nije susreo s predsjedničkim kandidatom Miroslavom Škorom, a na pitanje kako komentira njegove namjere da, u slučaju pobjede, poveća predsjedničke ovlasti odgovorio da ne misli da bi te ovlasti trebalo povećati.

"Zadnji put tko se bavio jako puno ustavnim promjenama bio je bivši predsjednik Josipović. Gotovo se pola njegovog programa temeljilo na promjenama ovlasti predsjednika i premda je bio pred drugim mandatom, izgubio je", dodao je premijer Plenković.

Izvor:

Ured Predsjednice/Vlada / Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.