U Bučogradu se danas s domaćim kolačima i pjesmom predstavlja Jalžabet

U Bučogradu se danas s domaćim kolačima i pjesmom predstavlja Jalžabet

U Bučogradu se jučer, 25. kolovoza, predstavila Općina Jalžabet. U atriju Županijske palače su za pjesmu i ples bili zaduženi članovi KUD-a Elizabeta, udruge žena pobrinule su se za domaće kolače, Udruga vinogradara i vinara za vino, a svoje proizvode izlagali su OPG Slavin i OPG Crnko.Na kilogram brašna doda se žličica soli, malo octa, i ulja i zamijesi tijesto koje treba navlažiti uljem i pustiti da počiva do dva sata. Oko pola kilograma samljevenih oraha pomiješa se s domaćim kiselim vrhnjem i malo šećera i tim se nadjevom nadjene dobro razvučeno tijesto. Tako se prave štrukli od oraha, koji su plijenili pozornost i sladili nepca posjetitelja Bučograda, a nama je recept priopćila Štefanija Novak iz Udruge žena Leštakovec.

U Bučogradu ona i njezine kolegice bile su u punoj spremi, obučene u svečane, bijele, narodne nošnje stare od 60 pa do 100-injak godina, a posebnost nošnji toga kraja je da imaju oko tri četiri podsuknje na koje se obuče šlingana suklja i pregača. U gornjem dijelu je bluza sa širokim također čipkanim rukavcima, a poculica je ukras na glavi. Tu tradiciju čuvaju i zahvaljujući Šlinganim danima, manifestaciji koja se već dvadesetak godina održava u Jalžabetu u kojem djeluje iznimno aktivan KUD Jalžabet.

Dobrodošlicu u Bučograd u nedjelju su posjetiteljima poželjeli župan Radimir Čačić sa suradnicima, te načelnik Jalžabeta Mirko Magić i saborski zastupnik Josip Križanić.

- Drago nam je što smo dobili poziv i priliku predstaviti se na ovoj manifestaciji. Naši tamburaši sviraju i pjevaju, vinogradari pozivaju na kušanje svojih vina, a odazvale su se sve naše udruge žena koje su pripremile starinske kolače. I sam sam iznenađen brojem i vrstom kolača, a svi su odlični. Oko svih štandova je gužva tako da smo jako zadovoljni – rekao je načelnik Općine Jalžabet Mirko Magić.- Sve najbolje što imamo doveli smo ovdje te time povezali ruralni i urbani dio županije – naveo je Josip Križanić, predsjednik Općinskog vijeća Jalžabeta i saborski zastupnik.
Posjetitelji su prepoznali da su ponuda i program u Bučogradu drugačiji, istaknula je Natalija Martinčević, predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije i savjetnica župana.
- Veseli smo i zadovoljni, jer je u Bučogradu gužva cijeli dan. Ovdje nudimo autohtone proizvode iz naše županije, ali i regije s ciljem promocije domaće gastronomije i domaćih proizvođača, OPG-ova, obrtnika, poduzetnika, kao i KUD-ove te udruge, što su građani prepoznali – rekla je Natalija Martinčević.
Danas se u Bučogradu predstavlja Općina Beretinec. Nastupit će članovi dječjeg folklora, folklorni ansambl i tamburaši KUD-a Ježek Beretinec, dok će svoje proizvode izlagati OPG Marić, OPG Kefelja Jasminka, OPG Mekota Silvija i OPG Borščak.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.