Stoljećima prikupljana i čuvana samostanska baština s otočića Visovca prvi put prikazana u Zagrebu

Stoljećima prikupljana i čuvana samostanska baština s otočića Visovca prvi put prikazana u Zagrebu

Dugo pripremana velika izložba blaga riznice Franjevačkog samostana Majke od Milosti s otoka Visovca,nazvana Visovac : Duhovnost i kultura na Biloj Stiniu Zagrebprvi put dovodi stoljećima prikupljani čuvan iznimno vrijedan korpus baštine ovog samostana,koji je u prigodi otvorenja izložbeobnovljen i restauriranu radionicama Muzeja za umjetnost i obrt i Hrvatskog restauratorskog zavoda, danas je u prisustvu brojnih uzvanikapredstavljena u Muzeju za umjetnost i obrt.

O važnosti ove velike sakralne, kulturne i umjetničke izložbe koja će predstaviti otočić Visovacte izuzetno vrijednoblago Franjevačkog samostana Majke od Milosti koje se čuva u riznici, knjižnici i u arhivu, s posebnim su značajem na predstavljanju govorili su dr. sc.fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja,dr. sc. Višnja Bralić  a u ime ravnateljice Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajane Pleše,autorica izložbenog projekta dr.sc. Anđelka Galić iz Muzeja za umjetnost i obrt, te ravnatelj MUO Miroslav Gašparović.

Kako je najavljeno, izložba Visovac : Duhovnost i kultura na Biloj Stini središnji je ovogodišnji izložbeni projekt Muzeja za umjetnost i obrt koja će se, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Turističke zajednice Grada Zagreba, otvoriti krajem studenogi predstavitiraskoš od oko 500 obnovljenih i restauriranih predmeta iz zbirki samostanske riznice, knjižnice i arhiva. Riječ je o jedinstvenom i golemom poduhvatu obnove samostanske baštine koja je od 15. stoljeća sve do danas bila gotovo zatrta od očiju javnosti i koja će u MUO - u biti predstavljena u punini njihova povijesna značenja: vjerskog i duhovnog, kulturnog i umjetničkog, baštinskog i identitetskog. Gotovo šest stoljeća prikupljano blago i dragocjenosti, koje su franjevci uspjeli sačuvati tijekom duge i burne povijesti obilježene osvajačkim ratovima i tuđinskom vlašću,bit će predstavljeno na ovoj baštinskoj izložbi Muzeja za umjetnost i obrt kroz odabir predmeta iz samostanskih zbirki slika, skulptura, liturgijskog posuđa, devocionalija, liturgijskoga ruha, zavjetnih darova, knjižne, arhivske i glazbene građe.

Otok Visovacpoznat je kao jednaod najljepših hrvatskih veduta te kao odgojno, prosvjetno, kulturno i obrazovno središte hrvatske povijesti koje je kroz skoro šest stoljeća opstalo sa značenjem koje nadilazi topografiju kraja u kojem se nalazi.Trajni doprinos i  krajnji cilj ove velike izložbe jest predstaviti značenje ove vrijedne baštine, te obnovu umjetnina i skrb vezanu za njihovu daljnju sudbinu na Visovcu.

Na ovom složenom interdisciplinarnom izložbenom i nakladničkom projektu pune tri godine radio je tim vrsnih stručnjaka pod vodstvom muzejske savjetnice izMuzeja za umjetnost i obrt dr. sc. Anđelke Galić, autorice izložbe. Realizaciji izložbe prethodili su opsežno trogodišnje istraživanje, kao i valorizacija i stručno - znanstvene obrade predmeta iz Crkve Gospe od Milosti i samostanskih zbirki kroz sinergiju rada tima kustosa, konzervatora i restauratora iz Muzeja za umjetnost i obrt, restauratora i konzervatora iz Hrvatskog restauratorskog zavoda s područnim odjelima u Splitu, Zadru i Dubrovniku, povjesničara umjetnosti, teologa, znanstvenika s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i u Splitu, filologa, arhitekata, muzikologa s Odsjeka za povijest hrvatske glazbe u HAZU, Umjetničke akademije u Splitu i muzejskih stručnjaka - kustosa iz Muzeja za umjetnost i obrt predvođenih ravnateljem MUO - a Miroslavom Gašparovićem.

Izložbu će pratiti istoimena monografija u kojoj je značenje Visovca predstavljeno kroz rad istaknutih muzejskih stručnjaka i vanjskih suradnika koji su radili na obradi Zbirki i njihovoj valorizaciji. Upravo će u ovoj pratećoj monografiji biti predstavljeni rezultati istraživanja i valorizacija cjeline sagledane kroz odrednice duhovnosti i kulture, kroz obnovljenepredmete iz samostanske riznice i artefakte koji posvjedočuju stoljetne veze Gospina otočića s najistaknutijim umjetničkim, obrazovnim i kulturnim središtima Europe.

Svekoliku potporu i poseban doprinos trogodišnjem radu i zahtjevnim okolnostima odlaska na Visovac, kao i čuvanja te dopreme građe dao je bivši gvardijan Franjevačkog samostana Majke od Milosti fra Božo Duvnjak(2017.- 2019.) koji je omogućio pristup građi i izvorima kroz posudbe i odobrenja predloženih konzervatorsko-restauratorskih zahvata te pružajući toplo gostoprimstvo istraživačima i timovima stručnjaka.  Izuzetno velik doprinos i svekoliku potporu u realizaciji izložbe  dala je Lada Bikić, dipl. iur, koordinatorica i tajnica projekta iz Muzeja za umjetnost i obrt.

Izložbeni projekt realiziran je zahvaljujući inicijativi i financijskoj potpori Grada Zagreba i Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, glavnom sponzoru Nacionalnom parku Krka; partneru MUO - a Croatia Osiguranje;medijskim pokroviteljima Europlakatu i Anić Holdingu, te sponzorima izložbe: Adria Staklo, Kustoda i Team Print.

Izložba je otvorena 30. studenog 2019. i traje do 30. siječnja 2020. godine.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.